“Turn-hoest-sebaan” en “Meer Groenplaats”: ludieke straatnamen als protest tegen luchtvervuiling in Antwerpen

De Antwerpse burgerbeweging “Recht op Lucht” heeft enkele straatnaambordjes veranderd als protest tegen de luchtvervuiling in Antwerpen. De straten met namen als “Turn-hoest-sebaan”, “Zonder Boomsesteenweg” en “Meer Groenplaats” werden niet willekeurig gekozen. “Het zijn twaalf straten waar we de luchtkwaliteit van meten en waarvan binnenkort de resultaten naar buiten worden gebracht”, zegt Inge Salden van Recht op Lucht. 

In Antwerpen werden de straatnaambordjes aangepast van een aantal Antwerpse "Street Canyons". Dat zijn smalle straten waar uitlaatgassen makkelijk blijven hangen en er luchtvervuiling is. Het gaat om een actie van de Antwerpse burgerbeweging Recht op Lucht. De nieuwe straatnaambordjes met daarop namen als “Turn-hoest-sebaan”, “Zonder Boomsesteenweg”, “Alle dagen speelstraat”, “Meer Groenplaats” laten zien dat de leefbaarheid in de street canyons te wensen over laat, en ook hoe het anders kan. 

De 12 straten die van naam veranderd zijn, zijn niet willekeurig gekozen. Het zijn straten waar de luchtkwaliteit voorheen niet gemeten werd, maar waar de burgerbeweging dat nu wel heeft gedaan. De actie is een aanzet voor de resultaten die binnenkort worden uitgebracht.

Bij de straatnaambordjes staat ook telkens een informatiebord die de actie kadert. “Deze actie focust op luchtkwaliteit, maar onze missie is breder dan dat. We willen de leefbaarheid in Antwerpen verhogen en straten creëren waar mensen zich welkom voelen, waar er minder autoverkeer is enzoverder”, zegt Inge Salden van Recht op Lucht. 

WelKOM op straat

De straatnaam-actie is onderdeel van “welKOM op straat”, een coalitie van Antwerpse groepen die ijveren voor een stad op maat van de bewoners. Het initiatief loopt van 13 tot en met 22 mei. Op die laatste dag vindt er een afsluitende optocht plaats waar alle buurtbewoners aan kunnen deelnemen.

Meest gelezen