Antwerpse Stadsschouwburg gaat tegen de vlakte: "Betonrot weghalen zou miljoenen kosten"

De Antwerpse Stadsschouwburg aan het Theaterplein wordt gesloopt, schrijft Het Laatste Nieuws. Dat heeft het schepencollege beslist. Het gebouw zit vol betonrot, dat weghalen zou miljoenen kosten. Het gebouw gaat ten vroegste tegen 2026 tegen de vlakte. Wat er in de plaats zou komen, is nog niet geweten. De stad is op zoek naar een nieuwe locatie voor een modern theatercomplex. De uitbater van de zaal begrijpt de beslissing. Theatergezelschap Hetpaleis hoopt dat het op de site kan blijven. 

De Stadsschouwburg aan het Theaterplein werd in 1980 in gebruik genomen door de KNS, het Koninklijk Jeugdtheater en de balletschool. De Antwerpenaar heeft het grote betonnen gebouw echter nooit in zijn hart gesloten, het kreeg al snel de bijnaam "bunker". 

Het onderhoud van de mastodont loopt jaarlijks in de miljoenen. Alleen al de (brand)veiligheid op punt houden, kost jaarlijks meer dan 5 miljoen euro.

Bovendien zit het gebouw vol betonrot en dringt zich een totale renovatie op. Die wordt geschat op 30 miljoen euro. Een bedrag dat de stad liever in een nieuw, modern theatercomplex zou investeren.  

"Voor de grote theaterzaal onderzoekt AG Vespa of die een plek zou kunnen krijgen op de site van de Waagnatie. Voor het Koninklijk Ballet Antwerpen wordt een verhuizing naar nieuw Zuid onderzocht en voor het Paleis liggen alle opties nog open" zegt Antwerps schepen voor Patrimonium Annick De Ridder (N-VA).

Wanneer de Stadsschouwburg tegen de vlakte gaat, is nog niet bekend maar dat zal niet voor 2026 zijn want zolang loopt de concessie van de Waagnatie nog.  Wat er in de plaats komt, is ook nog niet zeker, al zal de locatie wel haar publieke functie behouden, laat De Ridder nog weten . AG Vespa kreeg de opdracht om een herbestemmingsonderzoek op te starten voor de site van het Theaterplein. Eerder opperde Open VLD om er een park van te maken. 

Bekijk de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Uitbater Stadsschouwburg: "Begrijpelijke beslissing"

Voor Jan Van Esbroeck, CEO van Sportpaleis nv, dat de Stadsschouwburg momenteel uitbaat, komt het nieuws niet als een verrassing. "Burgemeester De Wever had in de aanloop naar de vorige verkiezingen al laten weten dat hij niet zo'n fan is van het gebouw. Bovendien werd het in de jaren 70 gebouwd en voldoet het niet meer aan de huidige vereisten van een moderne theaterzaal." In de Stadsschouwburg is plaats voor 2.000 mensen. Jaarlijks komen er zo'n 250.000 bezoekers.

Van Esbroeck ziet de site van de Waagnatie wel zitten als mogelijke locatie voor een nieuw theatercomplex. "Die locatie lijkt me goed. Een nieuw theatercomplex moet alleszins dicht bij het centrum liggen, want mensen willen een totaalbeleving wanneer ze naar de schouwburg gaan. Ze willen iets gaan eten of drinken in de stad, wat gaan shoppen. De Waagnatie is ver genoeg van het centrum om niet te veel mobiliteitsproblemen te veroorzaken maar toch nog dicht genoeg om wat van het centrum mee te pikken."

Sportpaleis nv is natuurlijk niet zeker of het tegen dan nog steeds de uitbater van de schouwburg zal zijn maar Van Esbroeck laat nu al weten alvast kandidaat te zijn.

Hetpaleis wil blijven en onderzoekt de mogelijkheden

Theatergezelschap Hetpaleis, dat zich op kinderen en jongeren richt, betreurt dat de Stadsschouwburg zal afgebroken worden. Het neemt een heel deel van het gebouw in. "Wij willen toch de twee pistes openhouden, zowel renovatie als nieuwbouw", zegt algemeen en artistiek directeur Els De Bodt. "We gaan zelf een haalbaarheidsstudie laten doen. Daarin laten we nog open wat het beste zou kunnen zijn."

Al hebben ze al ideeën. "We zouden graag hebben dat het héle gebouw een kinderkunstencentrum wordt. Binnenin willen we dan heel veel groen en buitenspeelruimte voorzien.  Je moet nu echt naar de hele site kijken en niet alleen naar het huidige gebouw en dan denk ik dat er nog wel iets mee te doen is."

Meest gelezen