Johan Derksen

Johan Derksen biedt geen excuses aan voor "kaarsenverhaal" bij herneming van "Vandaag inside"

Bij de herneming van "Vandaag inside" heeft Johan Derksen geen excuses aangeboden voor het "kaarsenverhaal" dat hij eerder in het programma op de Nederlandse televisie heeft verteld. Hij zei dat hij geen "sorry" gaat zeggen, maar dat het niet zijn bedoeling is geweest om "mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld" te pijnigen.

In een uitzending van "Vandaag inside" vertelde Derksen eind april dat hij een halve eeuw eerder een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een "jeugdzonde". Later zwakte hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest. Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten na een aantal dagen van grote ophef te stoppen met het programma.

BEKIJK - Het bewuste fragment waarin Derksen het over het voorval een halve eeuw geleden had:

Videospeler inladen...

Vanavond is "Vandaag inside" voor het eerst weer uitgezonden. Volgens Derksen hebben mensen aan talkshowtafels geëist dat hij zijn excuses aanbiedt, zo zei hij. De presentator stelde echter dat hij in de uitzending "al afstand" heeft genomen van zijn verhaal. Hij stak zijn middelvinger op naar de camera, een gebaar dat is gericht aan "alle mensen die in talkshows zeggen" dat hij zijn excuses moet maken. 

Verder vertelde hij dat hij is opgestapt omdat hij "overal uit gesodemieterd was" en het gevoel heeft gehad dat Talpa niet achter het trio stond. Toch is het zijn eigen schuld dat hij "gecanceld" is, stelt Derksen, want hij heeft zelf een "smeuïg kutverhaal" verteld.

Een groep demonstranten verzamelde zich vanavond voor de studio waar "Vandaag inside" wordt opgenomen, op het mediapark in Hilversum. De demonstranten protesteerden tegen de terugkeer van het programma op televisie. Mensen droegen borden en spandoeken bij zich met teksten als "Rape culture inside", "Geen platform voor rape culture", "Stop die kaars in je eigen aars" en "Geen buhne voor racisme seksisme".

Wie is Johan Derksen? 

Johan Derksen (73) is een voormalig Nederlands profvoetballer. Hij heeft onder andere bij Cambuur Leeuwarden, Veendam en Haarlem gevoetbald. 

Na zijn spelerscarrière werd hij sportjournalist en voetbalanalist. Zo was hij tot 2015 in dienst van het weekblad Voetbal International. Hij is in Nederland te zien in diverse praatprogramma's op televisie en maakte ook een radioprogramma. 

Derksen staat bekend om zijn scherpe mening en opvallende uitspraken. Zo haalde hij al uit naar darters, sprak hij zich uit over de Pietenkwestie en stelde hij dat voetbalvelden homovriendelijker maken niet nodig is. 

Meest gelezen