Radio 2

Twee doden na aanrijding met bestelwagen van PostNL in Aalst, bestuurder voorlopig vrij na verhoor

In Aalst zijn bij een ongeval met een bestelwagen van PostNL twee doden gevallen. Volgens eerste bevindingen van politie en experten kwam de bestelwagen vanzelf in beweging nadat de bestuurder het voertuig had verlaten. Het onderzoek naar de exacte omstandigheden van het ongeval loopt nog. De bestuurder is na verhoor voorlopig vrijgelaten.

In de Weggevoerdenstraat in Aalst is rond 11 uur een aanrijding gebeurd met een bestelwagen van PostNL. De politie en hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, maar konden het overlijden van de twee aangereden personen niet verhinderen. De twee slachtoffers zijn een 59-jarige man, een dakwerker, en een 68-jarige vrouw, de bewoonster van een woning in de Weggevoerdenstraat waar dakwerken dienden verricht te worden.

Volgens de eerste vaststellingen van de politie zou de koerier van PostNL zijn bestelwagen met draaiende motor achtergelaten hebben om een pakje af te leveren. De bestelwagen zou dan vanzelf in beweging zijn gekomen en verder in de straat de twee slachtoffers aangereden hebben. De bestuurder zou nog geprobeerd hebben om het voertuig te stoppen.

BEKIJK - Twee mensen kwamen onder de bestelwagen terecht en stierven:

Videospeler inladen...

Slachtofferhulp

"Zowel de korpschef als ikzelf zijn ter plaatse gegaan om ons medeleven te betuigen aan de familieleden", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Zij worden nu opgevangen door slachtofferhulp, maar het is duidelijk dat woorden tekort schieten, want de impact is dramatisch."

Volgens het parket van Oost-Vlaanderen was de bestuurder van de bestelwagen een man van 32. Hij legde zowel een negatieve ademtest als een negatieve speekseltest af. Zijn rijbewijs wordt 15 dagen ingetrokken. Hij is verhoord en nadien mocht hij beschikken. Vermoedelijk zal hij zich later voor het ongeval moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Op zijn website reageert PostNL kort op het ongeval. Het bedrijf zegt dat de bestuurder een werknemer is van een ander bedrijf dat in dienst van PostNL rijdt. "Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de nabestaanden van de twee slachtoffers. Instanties doen onderzoek naar wat er precies gebeurd is."

"Camionettisering"

Begin dit jaar heeft het verkeersinstituut Vias al gewaarschuwd voor een "verontrustende stijging" van het aantal dodelijke ongevallen met lichte vrachtwagens in Vlaanderen. 

In Vlaanderen vielen vorig jaar 291 verkeersdoden, 45 meer dan in 2020 of een stijging met 18 procent. Het aantal dodelijke ongevallen waarbij bestelwagens betrokken waren, steeg van 30 naar 45, of een toename van 50 procent. 

"Er gebeuren soms bokkensprongen in de cijfers, maar die stijging was zeer opmerkelijk en verontrustend", stelt Vias-woordvoerder Stef Willems. "Het ging om het hoogste aantal doden sinds 2015. Toen waren er 55, maar de jaren daarna namen de cijfers steeds af. De pandemie met de explosie van e-commerce en leveringen aan huis heeft wellicht een impact gehad vorig jaar."

De "camionettisering", waarbij veel bestelwagens continu onderweg zijn, komt ook door de minder strenge aanpak in vergelijking met grote vrachtwagens. "Er gelden bijvoorbeeld minder strenge regels voor de rij- en rusttijden voor de lichte vrachtwagens. Daarnaast is er de pandemie en de toegenomen e-commerce met grote druk om zoveel mogelijk te leveren op zo kort mogelijke tijd. Over het ongeval van vandaag kunnen we ons niet uitspreken, maar we moeten verder durven nadenken of elke levering gratis en binnen de 24 uur moet gebeuren", zegt Willems.

BELUISTER - Een bijhorend gesprek met Stef Willems van Vias in "De wereld vandaag":

kasto80

Meest gelezen