Radio 2

Knokke-Heist onthult kunstwerk "The Walking Egg" van Koen Vanmechelen: "Verwijst naar vruchtbaarheid"

Aan de ingang van Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist is het kunstwerk "The Walking Egg" van Koen Vanmechelen onthuld. Het gaat om een wit, marmeren ei dat op poten staat. Het symboliseert de kracht van de vruchtbaarheid.

"The Walking Egg", het kunstwerk van Koen Vanmechelen, is bedoeld als teaser naar zijn tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance, die eind oktober in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist opengaat. "Met dit kunstwerk geven we de mensen een idee wat ze van mijn tentoonstelling kunnen verwachten", zegt Vanmechelen.

Die tentoonstelling gaat over diversiteit, immuniteit en vruchtbaarheid. Want vruchtbaarheid verbindt mensen in een diverse samenleving met elkaar, legt Vanmechelen uit. "Het is een signatuur van wie ik ben. Het is belangrijk om sterke poten te hebben en sterk in de wereld te staan. Het ei verwijst dan ook naar vruchtbaarheid, dat is de grootste pijler van de samenleving. Zonder die vruchtbaarheid, dan besta je niet. Ik denk dat een ei daar het perfecte symbool voor is. Het is een ei met sterke poten. Met die poten is het mogelijk om de kern van je bestaan, de vruchtbaarheid, te dragen."

Band met West-Vlaanderen

Koen Vanmechelen komt zelf uit Sint-Truiden, maar heeft een speciale band met West-Vlaanderen. "Dit is voor mij een tweede thuis. Ik ben hier ook vaak. Mijn moeder is afkomstig uit Veurne, dus ik ben als kind in West-Vlaanderen opgegroeid. Ik heb een voeling met deze streek." 

Hij creëerde meer dan drie jaar geleden ook een ei-vormig beeldhouwwerk in het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke, Coming World Remember Me. Dat is een reusachtig ei waar 600.000 kleine eieren bij lagen. Dat kunstwerk bouwde hij om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance loopt van 29 oktober 2022 tot 15 januari 2023 en werd gecureerd door kunsthistoricus Jo Coucke.

© Koen Vanmechelen, foto Pieter Simons

Meest gelezen