"Nog nooit zo vroeg in het groeiseizoen zo veel extra water nodig gehad": boomkwekers voelen de gevolgen van de aanhoudende droogte

Deze tijd van het jaar is een cruciale periode voor veel planten- en boomkwekerijen. Veel jonge bomen zitten nu in een belangrijke fase van hun groei en moeten daarom voldoende water kunnen opnemen. Maar de droogte dreigt voor problemen te zorgen, ook in de boomkwekerij van Kim De Bruyn in Begijnendijk.

"De droge en de natte periodes verschuiven in het jaar. Vroeger was het natter in de winter, nu is het vaak natter in de zomer en droger in de lente. Dat is een probleem", zegt Kim De Bruyn, die bomen kweekt in Begijnendijk. "Vorige zomer was het heel nat, waardoor veel wortels zijn beginnen te rotten. Bij veel aanplantingen zijn er nu alleen nog wortels in de toplaag. Nu is het extreem droog heel vroeg in het groeiseizoen, terwijl de bomen in blad staan en groeien en dan hebben ze water nodig."

Nooit meegemaakt in 15 jaar

Kim werkt nu 15 jaar in de boomkwekerij. Dergelijke droogte heeft ze nog nooit meegemaakt. "Het is de eerste keer dat wij zo vroeg in het jaar extra water moeten geven aan de bomen", zegt Kim. "En niet alleen aan de aanplantingen van dit jaar. Er zijn ook aanplantingen van vorig jaar die in moeilijkheden komen. Bomen kunnen goed tegen natte winters. Maar natte zomers veroorzaken heel wat wortelschade."

Nog geen watertekort

Niet alle boomsoorten lijden even fel onder de droogte. "Bomen met meer oppervlakkige wortels, zoals de beuk, hebben het veel moeilijker dan bomen met diepere wortels, zoals de eik", zegt Kim. "Voorlopig hebben wij nog voldoende water en we gebruiken het ook heel efficiënt. Dankzij druppelbevloeiing tussen de bomen wordt het water heel gericht aan de wortels gebracht. Maar het moet wel eens gaan regenen. Liefst niet te veel ineens maar gezapig, zodat het water goed in de grond kan dringen."

Meest gelezen