Vogelbescherming vraagt opnieuw vernietiging vergunning windmolenpark in Lommel om trekvogels te beschermen

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt opnieuw aan de Raad van State de vernietiging van de milieuvergunning van het windmolenpark van EDF Luminus in Lommel. Na een eerste vernietiging, kreeg het bedrijf extra voorwaarden opgelegd, maar de Vogelbescherming wil geen compromis omdat het om een belangrijke vogeltrekroute gaat.

Vier jaar geleden al ging Vogelbescherming Vlaanderen in het verzet tegen de plannen om windmolens te zetten op de Maatheide in Lommel. Het gaat daar immers om één van de belangrijkste vogeltrekroutes van ons land. De organisatie trok een eerste keer naar de Raad van State. Ze kreeg gelijk en de milieuvergunning werd in september vorig jaar vernietigd. Ondertussen was EDF Luminus doorgegaan met het project en gestart met de exploitatie van de windturbines. Vlaams minister Zuhal Demir leverde in februari een nieuwe vergunning af voor de vijf windturbines, maar met extra exploitatievoorwaarden. Zo moeten de wieken stilvallen als er vogels in de buurt zijn.

Geen compromis

Maar dat gaat voor Vogelbescherming Vlaanderen niet ver genoeg. De vereniging vindt dat er geen compromis mogelijk is, precies omdat het om een belangrijke natuuromgeving gaat. Ook al omdat ze vindt dat het bedrijf vooraf onvoldoende de impact op de omgeving heeft bestudeerd. Daarom vraagt Vogelbescherming Vlaanderen voor de tweede keer aan de Raad van State de vernietiging van de vergunning en hoopt zo de exploitatie te stoppen. Een arrest kan wel anderhalf jaar op zich laten wachten. Ondertussen willen ze bij EDF Luminus niet reageren op lopende zaken.

Meest gelezen