Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden, bekend van muziek in "Chariots of fire"

De Griekse componist en muzikant Vangelis, pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanasiou, is overleden. Hij was 79 jaar oud. Vangelis is vooral bekend voor zijn elektronische muziek en schreef ook filmmuziek voor "Chariots of fire", "Blade runner" en "1492: Conquest of paradise". Voor de filmmuziek van "Chariots of fire" won hij een Oscar.

Vangelis is grotendeels een autodidact. Hij heeft nooit muziekles gevolgd en was nauwelijks in staat bladmuziek te lezen of te schrijven. In de jaren 60 was hij met onder meer zanger Demis Roussos oprichter van Aphrodite's Child, een zogenoemde progressieve rockgroep.

In de jaren 70 ging Vangelis solo en legde hij zich meer en meer toe op filmmuziek. In 1982 won hij een Oscar voor zijn filmmuziek bij "Chariots of fire".

Een jaar later kreeg hij een Golden Globe voor zijn muziek bij "Blade runner".

In de jaren 90 scoorde hij een hit met "Conquest of paradise", een nummer dat ook gebruikt is in de film "1492: Conquest of paradise", over de ontdekking van Amerika.

Vangelis schreef ook filmmuziek voor "Bitter Moon" van Roman Polanski, "Alexander" van Oliver Stone en "El Greco".

Bekend ook is zijn samenwerking met Yes-zanger Jon Anderson. Als Jon and Vangelis scoorden ze een hit met "I'll find my way home".  

Meest gelezen