VN waarschuwt: wereldwijde voedselcrisis in de maak door oorlog Oekraïne, coronacrisis en klimaatopwarming

De Verenigde Naties waarschuwen voor een wereldwijde voedselcrisis die vooral de armste landen zal treffen. Nu al kampen dubbel zoveel mensen met voedseltekorten als 2 jaar geleden. Rusland moet dringend het Oekraïense graan dat opgeslagen ligt in de havens laten vertrekken.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties is het aantal mensen dat te kampen heeft met voedseltekorten op 2 jaar tijd gestegen van 136 miljoen naar 276 miljoen. Dat komt door de oorlog in Oekraïne, maar ook door de coronapandemie en de klimaatopwarming, zei secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken in New York. Een half miljoen mensen lijdt intussen onder een echte hongersnood, dat is 5 keer zoveel als in 2016. 

Die situatie zal alleen maar verergeren, zegt de VN, zolang Rusland belangrijke hoeveelheden voedsel blokkeert in de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Het gaat dan voornamelijk over graan en zonnebloemolie. Zo zou er momenteel 20 miljoen ton graan vastzitten in de havens. Maar ook de voedselproductie in Oekraïne is momenteel verstoord door de oorlog, en de aanvoer van kunstmeststoffen uit Rusland en Wit-Rusland verloopt stroef. 

President Poetin, als je een hart hebt, open dan deze havens.

David Beasley, hoofd van het VN-voedselprogramma

BEKIJK - Het hoofd van het voedselprogramma van de VN doet een emotionele oproep aan president Poetin:

Videospeler inladen...

Door de blokkades en de verminderde toevoer van die belangrijke voedingsmiddelen zijn de prijzen op de wereldmarkt de afgelopen maanden met 30% gestegen. Graan is nog duurder geworden sinds India vorige zaterdag alle uitvoer van tarwe heeft verboden. 

Hongersnood als wapen

David Beasley, hoofd van het VN-voedselprogramma, waarschuwt voor massale hongersnood, onrust en migratiestromen uit de armste landen.  "Dit gaat niet alleen over Oekraïne", zei hij. "Dit gaat over de armste der armste landen die aan de rand van de uithongering staan. Dus alsjeblieft, president Poetin, als je een hart hebt open dan de Oekraïense havens."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock beschuldigt Rusland er intussen van om de blokkade van graan uit Oekraïne als oorlogswapen te gebruiken. "Rusland is een graanoorlog begonnen die een wereldwijde voedselcrisis aanwakkert", zei Baerbock. 

Volgens Guterres is er genoeg voedsel om de hele wereldbevolking te voeden. "Maar als we dit probleem op korte termijn niet samen oplossen, dan dreigt het schrikbeeld van een wereldwijd voedseltekort" zegt hij. "En dan kunnen nog eens tientallen miljoenen mensen in een situatie van voedseltekorten, ondervoeding en hongersnood terechtkomen." De Verenigde Naties voeren intussen intense gesprekken met Rusland en de andere betrokken landen. "Maar een akkoord is nog veraf" besloot hij.  

BEKIJK - Duitse minister van Buitenlandse Zaken beschuldigt Rusland van een graanoorlog te voeren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen