Investeringsmaatschappij LRM maakte vorig jaar 12,3 miljoen euro winst en wil bestaande Limburgse bedrijven versterken 

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft vorig jaar 12,3 miljoen euro winst gemaakt. LRM investeerde tegelijkertijd 74 miljoen euro in Limburgse bedrijven en projecten. De focus ligt op jonge innovatieve bedrijven, maar ook grotere en gevestigde bedrijven kunnen bij de LRM aankloppen, onder meer om te investeren in duurzaamheid.

De LRM zal haar jaarresultaten maandagavond voorstellen  op de jaarvergadering op be-MINE. De winst van 12,3 miljoen euro is het beste resultaat van de jongste vier jaar. Dat is voor een groot deel te verklaren door de verkoop van het belang in een aantal bedrijven zoals Cegeka, Enervalis, LCV en Zappware. Daarnaast verkocht de LRM 21 ha bedrijfsterreinen, vooral op Kristalpark III in Lommel. En tegelijkertijd kunnen de Corda Campus en Terhills, twee dochterbedrijven, mooie resultaten voorleggen. Het vakantiepark Terhills Resort haalt hoge bezettingscijfers en tevredenheidsscores.

Winst voor maatschappelijke projecten

In de loop der jaren is het eigen vermogen van de LRM aangegroeid tot bijna een half miljard euro, wat de investeringsmaatschappij nog heel wat armslag voor de toekomst geeft. “Ook dit jaar zullen we een dividend van 10 miljoen euro uitkeren. De winstuitkeringen komen uiteindelijk ook terug naar Limburg. Vlaanderen stort de dividenden immers door naar de stichting Limburg Sterk Merk, die het vervolgens gebruikt om maatschappelijke projecten te financieren", legt voorzitter Marc Maesen uit.

LRM heeft vorig jaar 74 miljoen euro geïnvesteerd in Limburgse bedrijven en projecten, 35 % meer dan in 2020.  De investeringsmaatschappij heeft 266 bedrijven in portefeuille,  samen goed voor 12.425 jobs. Directeur Tom Vanham: “Met de corona-crisis als trigger, willen we extra inspanningen doen om familiale en mature bedrijven in Limburg bij te staan. LRM is vooral gekend als veilige haven voor startende bedrijven of groeibedrijven, maar het is nog onvoldoende geweten dat LRM ook aan gevestigde waarden kapitaal en leningen kan verstrekken, en hen ook op strategisch en internationaal vlak kan ondersteunen."

Na jaren van reconversie spreken we nu liever over transformatie

Mark Maesen, voorzitter LRM

LRM blijft zich toespitsten op het omvormen en beheren van industriële sites."Ook daar ligt nog werk op de plank", weet Vanham. "De Corda Campus moet via masterplan 2.0 groeien naar 350 bedrijven en 7500 jobs. Dan zijn er nog Thor Park waar het slimme maakgebouw FacThory vuur aan de lont moet steken en Droneport waar nieuwe strategische sporen in voorbereiding zijn. We ontwikkelen bovendien duurzame bedrijventerreinen, zoals Kristal Park III in Lommel."

LRM blijft ook een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat en energie. Haar zonneparken, windmolens en Terhills batterijpark zijn goed voor 252 MW. Zo leveren de 2 zonneparken op Terhills groene energie in het Terhills Resort.  "We willen de katalysator zijn voor meer bedrijvigheid, tewerkstelling, talentontwikkeling, innovatie en community-werking in deze regio", besluit Mark Maesen. "Reconversie is altijd ons ordewoord geweest, maar we spreken nu liever over transformatie, niet alleen op mijn- en bedrijventerreinen, maar ook binnen de bedrijven waarin we investeren."

Meest gelezen