Nicolas Maeterlinck

Zanger en cabaretier Wim Claeys zoekt nieuw talent op de Gentse Feesten

Deze zomer organiseert zanger en cabaretier Wim Claeys een talentenjacht tijdens de Gentse Feesten: de zogenaamde De Gentse Crochet. Elke dag tussen 16.00 en 18.00 uur is het podium van Trefpunt op het Walter De Buck-plein voorbehouden voor nieuw talent. "Muzikanten, acrobaten, dansers, moppentappers en leeuwentemmers: iedereen is welkom."

Belgium's Got Talent, maar dan op de Gentse Feesten. Dat is de bedoeling van De Gentse Crochet.  In 1983 werd de laatste crochet georganiseerd op de Gentse Feesten, maar het concept bestaat al veel langer. "Het komt uit Frankrijk, het bestaat al sinds de jaren 30. Het is gebaseerd op een zangwedstrijd waar het publiek de deelnemers, die het niet goed deden, elimineerden door ‘crochet’ te roepen, waarna de kandidaten van het podium werden gehaald met een haak, of een crochet", zegt Wim Claeys. "Het is ludiek bedoeld, we gaan ons gewoon amuseren."

Iedereen welkom

Tot nu toe zijn alleen nog maar muzikanten ingeschreven. Maar iedereen is welkom. "We gaan op zoek naar acrobaten, dansers, moppentappers, leeuwentemmers, noem maar op", zegt Claeys. Er is maar één voorwaarde: "De act moet minstens 1 minuut duren. Het mag uiteraard ook veel langer zijn. Als we weinig kandidaten hebben, dan mogen ze gerust 50 minuten optreden." 

Er is maar één voorwaarde: de act moet minstens 1 minuut duren

Wim Claeys, zanger en cabaretier

7 kilogram hesp of 7 kilogram broccoli

Het vrij podium wordt elke dag georganiseerd. Op de laatste dag van de Gentse Feesten volgt dan de finale. "Een jury zal de groepen en artiesten beoordelen. De hoofdprijs is een betalend optreden op de Gentse Feesten in 2023. De tweede mag kiezen tussen 7 kilogram hesp of 7 kilogram broccoli. De derde krijgt wat overblijft." Claeys wil geen ruzie met Groen-schepen Bram Van Braeckevelt, daarom is de helft van de prijzen vegetarisch.

Inschrijven is gratis en kan via gentsecrochet@trefpunt.be. 

Meest gelezen