Na ophef over regenboogvlag op school in Borgerhout: heeft die vlag wel een plaats binnen de schoolmuren?

"De vergelijking 'als een hoofddoek niet mag, dan een regenboogvlag ook niet' gaat niet op." Dat zegt Karin Heremans, expert inzake radicalisering op school, in een reactie op een incident rond de regenboogvlag op het Xaveriuscollege in Borgerhout. 

Dinsdag ontstond er opschudding op het Xaveriuscollege nadat een leerkracht een aantal regenboogvlaggen had uitgehangen op school, in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Enkele leerlingen zeiden dat ze zich aangevallen voelden door die vlaggen, en haalden een vlag naar beneden en spuwden er op.

"We hadden deze actie niet goed gekaderd bij onze studenten en sommigen reageerden daar heftig op", reageerde directeur van het Xaveriuscollege Alex Peeters. 

"Ze dachten dat het tegen hun godsdienst of gemeenschap gericht was, via berichten op sociale media. Het was een misverstand. Het is een vlag die opkomt tegen haat en uitsluiting. Niet om bepaalde culturen met de vinger te wijzen."

Context cruciaal

Heremans begrijpt de reactie van de jongeren. "We zien de polarisatie rond die vlag wel vaker terugkomen. Alles draait rond de goeie context en het goed te kaderen", geeft ze aan. 

Volgens Heremans gaat het om een symbool dat een dag wordt uitgehangen, op een internationale dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het thema. "We hebben ook gezegd dat we er op die dag specifiek aandacht voor zouden hebben. Net zoals we bijvoorbeeld op een dag voor mensen met een beperking dan aan dat thema aandacht geven."

"Het is belangrijk goed te kaderen en uit te leggen wat de bedoeling is van de vlag en waar de dag om draait", zegt Karin Heremans in "De ochtend" op Radio 1:

Dat de jongeren de vergelijking maken met de hoofddoek - als die niet mag, dan mag de regenboogvlag ook niet - gaat niet helemaal op, vindt ze. "Identiteit veroorzaakt altijd discussies. En een afwezigheid van symbolen geeft een grotere vrijheid op scholen. Het is belangrijk om dat uit te leggen, en ook uit te leggen dat er een verschil is tussen vrijheden. Er is een verschil tussen een levensbeschouwing, die toch voor een stuk een keuze inhoudt, en een geaardheid die biologisch is en geen keuze inhoudt", aldus Heremans.

Een hoofddoek houdt een keuze in, je seksuele geaardheid niet

Karin Heremans

Meest gelezen