President Biden brandt wierook aan het monument voor de gesneuvelden in Korea.
2022 Getty Images

VS-president Joe Biden komt de brokken lijmen bij de bondgenoten in Azië: hardere taal tegenover Noord-Korea

De Amerikaanse president Joe Biden is in Zuid-Korea aangekomen, net nu daar de spanningen met het regime in Noord-Korea opnieuw zijn toegenomen. Hij komt er de relaties met de bondgenoten in Zuid-Korea, Japan, Australië en India aanhalen en het vertrouwen herstellen dat schade had opgelopen onder zijn voorganger Donald Trump.

Het is de eerste reis naar het Verre Oosten voor Joe Biden sinds hij president is geworden en Zuid-Korea is de eerste halte, meer bepaald de Amerikaanse luchtmachtbasis Osan niet ver van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Van daaruit heeft Biden een grote fabriek van microchips van het concern Samsung bezocht en nadien heeft hij in Seoel een bloemenkrans neergelegd aan het enorme monument voor de gesneuvelden. 

Het Nationaal Kerkhof van Seoel is zowat het Arlington van Zuid-Korea. Hier liggen duizenden Koreanen die gedood werden in het verzet tegen de Japanse bezetting (1910-1945), de Koreaanse Oorlog (1950-1953), de oorlog in Vietnam en andere conflicten, alsook belangrijke leiders en vier presidenten.

Die oorlog -die in feite nog altijd woedt bij gebrek aan een echt vredesverdrag- was dan ook het eerste gespreksonderwerp tussen Biden en zijn gastheer, de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. De conservatief Yoon heeft onlangs het presidentschap overgenomen van zijn liberale voorganger Moon Jae-in en dat heeft gevolgen. Anders dan Moon is de nieuwe president in Seoel veel minder geneigd tot toenadering met het stalinistische regime van Kim Jong-un in Noord-Korea. Dat treft, want ook Biden is niet van plan om de "omhelzing" van zijn voorganger Donald Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voort te zetten.

Of ik Kim Jong-un wil ontmoeten, hangt er van af of hij oprecht is en het ernstig meent (met ontwapening)

VS-president Joe Biden
Videospeler inladen...

Trump had op korte tijd drie ontmoetingen met Kim, maar Biden wil die enkel ontmoeten als de Noord-Koreaanse leider ernstig is en echt werk maakt van ontspanning en ontwapening. Dat lijkt vooralsnog niet het geval, want de voorbije weken en maanden hield Noord-Korea de ene na de andere rakettest. (Lees verder onder de foto).

Amerikaanse F-35's op oefening met Zuid-Koreaanse F-15's.
South Korea Defense Ministry

Van de weeromstuit willen de VS en Zuid-Korea de gezamenlijke militaire oefeningen nu opnieuw opvoeren en is Amerika bereid om meer "strategische assets" zoals langeafstandsbommenwerpers, onderzeeërs en vliegdekschepen naar de regio te brengen om de dreiging in te perken. Biden is ook bereid om zijn kernmacht in te zetten om Zuid-Korea te beschermen. Anderzijds zijn Washington en Seoel dan weer bereid om Noord-Korea te helpen om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden.

Japan, India en "iemand uit Australië"

Na Korea gaat Biden volgende week naar Japan, die andere grote bondgenoot in Noordoost-Azië, waar onder meer keizer Naruhito en premier Fumio Kishida de rode loper zullen uitrollen. Ook Japan is strategisch erg belangrijk wegens de talrijke Amerikaanse militaire bases.

Ook daar staat Noord-Korea bovenaan de agenda, maar vooral ook China. In Tokio zullen Biden en premier Kishida een top houden van de "Quad", het bondgenootschap tussen de VS, Japan, India en Australië, een as die gegroeid is uit onvrede over de steeds assertievere en soms ronduit agressieve politiek van China. Voor India neemt premier Narendra Modi deel, voor Australië was dat vanochtend nog niet duidelijk: dat hing van wie er de verkiezingen daar heeft gewonnen: de huidige conservatieve premier Scott Morrison of de sociaaldemocratische uitdager Anthony Albanese. Vanavond is gebleken dat dat Laborleider Albanese zal zijn. 

President Biden komt dus Korea, Japan, India, Australië en de andere bondgenoten in de regio een hart onder de riem steken. De boodschap is dat de VS zijn rol in het Verre Oosten opnieuw wil opnemen na de woelige en onzekere periode onder voormalig president Donald Trump. Biden wil ook duidelijk maken dat de "pivot to Asia" (kantelmoment naar Azië) die onder Barack Obama begonnen is, niet in het gedrang zal komen door de toegenomen verplichtingen van de VS in Europa na de Russische aanval op Oekraïne.

Het indammen van de Chinese invloed is daarbij cruciaal en Biden wil -net als in Europa- ook in Azië een "as van de democratie" uitbouwen met gelijkgezinde landen. Toch is dat niet enkel een ideologische oefening: de bondgenoten in het Verre Oosten -ook die in Zuidoost-Azië- willen vooral stabiliteit in het Amerikaanse beleid en bovenal een meer soepele economische toegang tot de grote Amerikaanse markt. 

Meest gelezen