© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Belg Stéphanie Huang haalt finale van Koningin Elisabethwedstrijd voor cello: "Ik heb er geen woorden voor"

Stéphanie Huang is geselecteerd als een van de 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello, als enige Belg. Ze volgt daarmee in de voetsporen van haar zus Sylvia die in 2019 hetzelfde deed in de editie voor viool. Dinsdag gaat ze een week in afzondering om zich voor te bereiden.

Iets over 0.30 uur, met koningin Mathilde in het publiek, las juryvoorzitter Gilles Ledure de namen voor van de twaalf cellisten die naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd mogen. Daar is ook onze landgenote Stéphanie Huang bij, als enige Belg.

BEKIJK - De proclamatie en de reactie van Stéphanie Huang bij Jacob Van Durme (één van De Zes, het panel van jonge cellostudenten die de wedstrijd volgen voor VRT):

Videospeler inladen...

Drie vrouwen, vier Koreanen

Bij de twaalf finalisten zijn vier Koreanen (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon) en voorts één cellist uit China (Yibai Chen), Servië (Petar Pejcic), Oekraïne (Oleksiy Shadrin), Estland (Marcel Johannes Kits), Oostenrijk (Jeremias Fliedl), Canada (Bryan Cheng) en Zwitserland (Samuel Niederhauser). En Stéphanie Huang uit ons land (onderaan links op de foto). Drie van de twaalf zijn vrouwen.

© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Stéphanie Huang is 26 en komt uit Henegouwen; ze studeert op dit moment aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Ze is de twee jaar jongere zus van Sylvia Huang, die in 2019 de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool haalde. Sylvia was toen niet bij de eerste zes gerangschikte winnaars, maar kreeg wel de publieksprijs.

Stéphanie Huang gaat haar zus dus achterna. Ze werd al van in de eerste ronde geprezen voor haar feilloze spel, haar warme klank. Huang beleeft zichtbaar plezier aan het spelen. “Ze zet niet zichzelf, maar de muziek centraal,” was te horen. In de halve finale blonk ze uit in het concerto in re van Haydn.     

BEKIJK - Stéphanie Huang in het derde deel van het concerto in re groot van Joseph Haydn (halve finale, dinsdag 17 mei 2022):

Videospeler inladen...

In een interview met Canvas en Klara zei ze dat het een voordeel is om de enige Belgische te zijn. Ze ervaart de warmte van het thuispubliek als een ondersteuning.

BEKIJK - Stéphanie Huang met "Dans van de groene duivel" van Gaspar Cassadó (halve finale, vrijdag 20 mei 2022):

Videospeler inladen...

In de finale speelt Stéphanie Huang het concerto nr. 2 voor cello en orkest van Antonin Dvorak, haar “lievelingsstuk” dat ze al vaak heeft gespeeld. Ze noemt het een compleet werk met lyrische passages waarin ze alle registers van de cello kan aanspreken, en echt kan dialogeren met het orkest. 

Er zijn nog enkele cellisten die in de finale voor datzelfde concerto van Dvorak hebben gekozen. Hoe zal ze het verschil maken? “Door een stukje persoonlijkheid van mezelf te geven en authentiek te blijven,” zegt Stéphanie Huang. 

Van het verplichte werk van de Duitse componist Jörg Widmann in de finale heeft ze wat schrik. Dat krijgen de finalisten nu pas onder ogen en ze moeten het in één week tijd onder de knie krijgen, tijdens hun studieverblijf in afzondering in de Muziekkapel.

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor cello vindt van 30 mei tot 4 juni plaats in Bozar met het Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Stéphane Denève. Te volgen op VRT NU, Canvas en Klara, elke avond vanaf 20 uur.

BELUISTER: over de finalisten in De Ochtend (Radio 1, 22 mei 2022)

© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager
© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Meest gelezen