VS-president Joe Biden en Facebookbaas Mark Zuckerberg mogen Rusland niet meer binnen

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lijst van 963 Amerikanen gepubliceerd aan wie de toegang tot Rusland wordt ontzegd. Het gaat om een vergelding voor soortgelijke sancties die Washington sinds de Russiche invasie in Oekraïne heeft getroffen. Op de lijst staat president Joe Biden, maar ook Mark Zuckerberg mag Rusland niet meer binnen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lijst openbaar gemaakt op zijn website. Het gaat hoofdzakelijk om regeringsambtenaren en parlementsleden, maar ook om leden van de civiele samenleving.

Moskou had al sancties aangekondigd tegen veel van de persoonlijkheden op de lijst, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, Pentagon-chef Lloyd Austin, en Meta CEO Mark Zuckerberg.

Op de lijst staat ook Hollywoodacteur Morgan Freeman, die tot nu toe niet publiekelijk was gesanctioneerd. De Russen beschuldigen hem ervan in 2017 een video te hebben opgenomen waarin hij beweerde dat Rusland een "complot" tegen de VS aan het uitvoeren was.

"Russische tegensancties zijn noodzakelijk en zijn bedoeld om de huidige macht van de VS, die probeert een neokoloniale "wereldorde" op te leggen aan de rest van de planeet (...) te dwingen zijn positie te wijzigen en nieuwe geopolitieke realiteiten te erkennen," zeggen de Russen.

Moskou blijft wel open staan voor een "eerlijke dialoog" en onderscheidt het Amerikaanse volk van autoriteiten die "aanzetten tot russofobie".  

Meest gelezen