Videospeler inladen...

Meer dan 120.000 mensen op Belgian Pride in Brussel: "We moesten weer naar buiten, we moesten weer zichtbaar zijn"

In Brussel vindt vandaag de Belgian Pride plaats, een feest dat de LGBTQ+-gemeenschap in de kijker wil zetten. Meer dan 120.000 mensen trokken in een parade door de stad. Dat meldt het Brusselse bureau voor toerisme Visit Brussels. De politie houdt het op zo'n 100.000 aanwezigen. De voorbije 2 jaar kon het evenement niet doorgaan door de coronacrisis.

Twee jaar lang kon de Belgian Pride niet doorgaan door de coronacrisis, maar vandaag is het weer zover en kan het feest van en voor de LGBTQ+-gemeenschap weer plaatsvinden in de straten van Brussel. Volgens Visit Brussels namen er meer dan 120.000 mensen deel. De politie telde ongeveer 100.000 aanwezigen. Thema is deze keer "Open", een oproep tot meer inclusie, respect en gelijkheid.

Rond de middag ging het zogenoemde Pride Dorp vol regenboogkleuren in het centrum van de hoofdstad open. Rond 14.30 uur vertrok de bijhorende parade is aan het treinstation Brussel-Centraal, om zo'n twee uur later te eindigen aan de Kunstberg. 

BEKIJK - Het is de eerste duurzame versie van de parade, zonder praalwagens, enkel wandelaars:

Videospeler inladen...

Het feest is nog niet gedaan. In de verschillende wijken van de stad duren de festiviteiten nog tot in de vroege uurtjes, van de Pride Village aan de Kunstberg tot de streetparty's en de Rainbow Village, aldus het Brusselse agentschap voor toerisme. 

"Het is de eerste parade in Europa sinds het begin van de coronacrisis", zegt onze reporter Helen Goedgebeur vanop de Kunstberg. Woordvoerder van de Belgian Pride Laurent Mallet is dan ook in zijn nopjes. "We moesten opnieuw naar buiten, we moesten opnieuw zichtbaar zijn", zegt hij. "We moeten durven te praten én durven te luisteren. Geen taboes meer in 2022."

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Tegelijk blijft de Belgian Pride niet doof voor de berichten rond het festisjfestival Darklands dat begin deze maand plaatsvond in Antwerpen en waar verschillende bezoekers met het apenpokkenvirus zouden zijn besmet na intiem contact.

"We hebben hierover enkele vragen binnengekregen", zegt Mallet. "We volgen de maatregelen van de federale overheid. Heb je symptomen? Blijf dan alsjeblieft thuis, we zien elkaar volgend jaar. Zo blijft iedereen veilig." Die boodschap verschijnt ook op informatieschermen verspreid over de Pride.

BEKIJK - Collega Helen Goedgebeur brengt in "Het journaal" van 19 uur verslag uit van aan de Kunstberg in Brussel:

Videospeler inladen...

Nodig of overbodig?

Is de Belgian Pride (nog) nodig in 2022? Die vraag duikt bij zowat elke editie van het evenement op en de meningen binnen de LGBTQ+-gemeenschap zijn vaak verdeeld. In dit artikel leggen Marie Van Uytvanck en Amber Piddington van Kids With Buns, presentator en auteur Tom De Cock en theatermaker en zanger Jaouad Alloul uit waarom ze net wél of net niet aan de pride deelnemen.

Federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) is alvast overtuigd van het belang van de Belgian Pride en stapt daarom mee in de parade. "Ik wou dat dit niet meer nodig was, maar als we zien wat vandaag in de samenleving en in het politieke discours aan de hand is, ook bij ons, dan begrijp je dat je moet blijven strijden voor deze rechten en vrijheden die we in dit land hebben", zegt ze.

BEKIJK - De parade trekt door de straten van Brussel:

Videospeler inladen...

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is erbij. "Liefde is liefde", zegt hij. "Er zijn vandaag nog altijd veel te veel mensen die verliefd zijn op iemand en die daarop worden aangesproken of zelfs gewoon lastiggevallen. Dat zou niet mogen zijn."

"Liefde is een feest en dat moeten we massaal jaarlijks en dagelijks vieren, vooral het recht om van iemand te mogen houden. Ik ben zelf geboren in Brussel, ik weet dat het in bepaalde steden pittig kan zijn om gewoon rond te lopen en verliefd te zijn. Dat zou niet mogen."

Langs Franstalige zijde lopen volgens persagentschap Belga heel wat socialisten mee, zo ook Brussels minister-president Rudi Vervoort. "Het is een moment om elkaar weer te zien na twee jaar van pandemie en het is een boodschap van openheid, tolerantie en samenleven: diversiteit is een rijkdom en moet gecultiveerd worden", zegt hij.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Nicolas Maeterlinck
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

LGBTQ+-gemeenschap

LGBTQ+-gemeenschap (of langer: LGBTQIA+-gemeenschap): voor sommigen is het een moeilijk te begrijpen afkorting. Ontdek hier waar elk van deze letters voor staat:

  • Lesbian: vrouwen die op vrouwen vallen
  • Gay: mannen die op mannen vallen
  • Bisexual: mensen die op zowel mannen als vrouwen vallen
  • Trans: personen die transgender of transseksueel zijn 
  • Queer / Questioning: queer is een parapluterm voor iedereen die zich niet hetero en/of cisgender voelt, questioning slaat op personen die nog niet 100 procent zeker zijn van hun seksuele oriëntatie en/of gender
  • Intersex: personen die geboren zijn met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, hormonen of genen
  • Asexual: personen die weinig tot geen seksuele aantrekking voelen tot anderen
  • +: Alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen

Meest gelezen