Radio 2

Unieke vlucht met "Prinses Amalia" in Oostende, historisch vliegtuig dat is ingezet op D-day in 1944

In Oostende kan je dit weekend een rondvlucht maken met de historische Koninklijke Dakota DC-3 Prinses Amalia. Het is het enige nog vliegende DC-3-toestel in Nederland. Het vliegtuig is meer dan 75 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. 

"Een unieke ervaring" zegt Gerard Boere van DDA Classic Airlines. Vandaag en morgen komt de Koninklijke Dakota DC-3 Prinses Amalia naar Oostende. Van daaruit worden verschillende rondvluchten aangeboden. Het vliegtuig is meer dan 75 jaar oud en heeft een rijke geschiedenis. Zo kwam het toestel in juni 1944 tijdens D-day in actie om parachutisten te droppen en werd het na de oorlog het eerste Nederlandse regeringsvliegtuig. 

"Mensen stappen steeds aan en van boord met een brede glimlach. Doordat we steeds op lage hoogte vliegen, hebben de passagiers een prachtig zicht over de streek", vertelt Gerard Boere. De vluchten duren tussen de 30 en 60 minuten. Een ticket kost wel minimum 150 euro.

Mensen stappen steeds aan en van boord met een brede glimlach
Gerard Boere

Piloot Arjan van Adriechem ziet het als een eer om met zo'n toestel te  vliegen: "Ik ben KLM-piloot op Boeing 737. Het is helemaal anders vliegen met zo'n historisch toestel. Geen automatische piloot, geen straalmotoren. Bovendien zien wij het als een missie om deze DC-3 vliegend te houden. Het blijft fantastisch en uitzonderlijk om hiermee te vliegen."   

Klanten van diverse pluimage

Mensen die meevliegen hebben vaak zelf een geschiedenis met het vliegtuig, zegt piloot Van Adriechem: "Een paar weken geleden vloog er een ex-stewardess van 85 jaar mee. Ook zonen, dochters of kleinkinderen van  ex-personeel vliegen mee of mensen die geïnteresseerd zijn in luchtvaart."

Peter Vanbrabant uit Middelkerke vloog vandaag mee: "Ik heb eigenlijk vliegangst, maar ik wil dit toch doen. Ik wil op die manier de geschiedenis proeven van D-day. Ik wil me kunnen voorstellen wat die mensen hebben gevoeld toen." 

Radio 2

Meest gelezen