Science Photo Library

Vierde besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

Er is een vierde besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld in ons land. Dat laten microbioloog Emmanuel André en viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven weten via Twitter. De patiënt wordt behandeld in Wallonië en heeft een link met het evenement in Antwerpen waaraan zeker nog twee andere besmette personen hebben deelgenomen. 

Marc Van Ranst roept iedereen die aanwezig was op het Darklands Festival in Antwerpen op om waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. "Indien er pokkenletsels optreden, kan er een staal worden afgenomen op een spoedgevallendienst en moet men nauw contact met anderen vermijden", zegt hij. 

WHO werkt aan adviezen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het apenpokkenvirus inmiddels vastgesteld in 12 landen waar het doorgaans niet voorkomt. Er zijn nu 92 bevestigde en 28 vermoedelijke gevallen bekend. De WHO gaat ervan uit dat er nog meer besmettingen zullen opduiken.

Volgens de WHO lopen personen die in nauw contact stonden met besmette mensen die al symptomen hadden de meeste risico. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners. Zij moeten adequaat geïnformeerd worden om de uitbraak te stoppen. Ook zegt de VN-organisatie binnen enkele dagen met extra adviezen te komen.

Het virus komt normaal gezien alleen voor in West- en Midden-Afrika. De landen waar het nu volgens de WHO is vastgesteld zijn -naast ons land-Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Maar ook Israël en Zwitserland hebben inmiddels gevallen gerapporteerd.

"Vaccineren tegen apenpokkenvirus op dit ogenblik niet nodig"

Volgens viroloog Piet Maes van de KU Leuven hoeven we ons voorlopig geen grote zorgen te maken over de uitbraak van het apenpokkenvirus in ons land. Hij zegt dat vijftigplussers allicht nog beschermd zijn door het pokkenvaccin dat ze in hun jeugd kregen, en voor jongere mensen is het risico bijzonder klein.

In "De ochtend" op Radio 1 zei Maes dat het voor het eerst is dat het apenpokkenvirus opduikt in ons land. "We zitten wereldwijd met een cluster van enkele honderden besmettingen en dat is uitzonderlijk. In Congo bijvoorbeeld zijn er jaarlijks enkele duizenden gevallen, maar het is uitzonderlijk dat het in Europa opduikt."

"Ik vind het vooral een heel interessant wetenschappelijk gegeven, maar ik maak me er zeker geen zorgen om. We moeten het serieus nemen, want het is een ernstige ziekte, maar er is geen reden tot paniek."

"Er is een goed werkend vaccin, het gewone pokkenvaccin van vroeger. Dat werkt heel goed tegen het apenpokkenvirus. De meeste vijftigplussers hebben dat in hun jeugd gekregen. De jongere generatie is daar niet mee ingeënt, en voor hen kunnen we het achter de hand houden. Maar voorlopig zou ik hen zeker niet vaccineren. Er is geen enkele aanleiding, er zijn nog maar een paar patiënten. Vaccineren moeten we pas doen als het aantal gevallen exponentieel zou toenemen. Maar niemand verwacht dat dat zal gebeuren."

In enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Spanje, wordt wel al gesproken over vaccinatie. "Maar daar hebben ze al veel meer gevallen, dus ik snap dat hun regeringen die beslissing nemen. Maar bij ons lijkt me dat voorlopig helemaal niet nodig", besluit Maes.

Intussen is ook een tweede besmetting met het virus vastgesteld in Nederland. Gisteren testte daar voor het eerst iemand positief op het virus. Vandaag raakte het positieve testresultaat van een tweede persoon bekend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verdere informatie over de twee patiënten. Het is niet duidelijk of de twee contact hadden met elkaar.

Mensen die positief testen moeten in afzondering blijven tot de letsels op de huid volledig genezen zijn en ze dus geen anderen meer kunnen besmetten. Van collectieve preventieve maatregelen, zoals bij het coronavirus, is momenteel geen sprake. 

Meest gelezen