AFP or licensors

Jong, scherp, recht door zee en een hit op sociale media: maak kennis met Camille Vasquez, advocaat van Johnny Depp

In de Verenigde Staten is het proces tussen het voormalige acteurskoppel Johnny Depp en Amber Heard nog altijd aan de gang. De pijnlijke details over smaad en huiselijk geweld worden in het lang en in het breed uitgesmeerd. Drama in de rechtbank, en terwijl dat zich voortzet, duikt tegen wil en dank een nieuwe ster op. Camille Vasquez, een van Depps advocaten, is een hit op sociale media en heeft intussen een heuse fanbasis. Waaraan heeft ze die te danken?

Al meer dan een maand wordt in Fairfax, Virginia, het proces uitgevochten tussen acteur Johnny Depp en zijn ex-vrouw, actrice en model Amber Heard. Zij schreef in 2018 in een opiniestuk dat ze het slachtoffer was geweest van huiselijk geweld. Heard noemde haar ex niet bij naam, maar Depp voelde zich geviseerd en trok naar de rechter. Heard diende op haar beurt een tegeneis in. De wederzijdse schadeclaims lopen in de miljoenen.

Twee sterren die ooit een koppel waren, verhalen en geruchten over losse handjes, vetes die in de rechtbank uitgevochten worden. Tot spijt van wie het benijdt, het zijn ingrediënten waarvan het publiek smult. Spreken van een "sterk gemediatiseerd" proces is niet overdreven. Wie dat wil, kan alles tot in de kleinste details volgen. De getuigenissen worden in het lang en in het breed (en in het lelijk) uitgesmeerd.

In de eerste fase van het proces stond Johnny Depp centraal, met getuigenissen van hemzelf en van mensen uit zijn omgeving. Die moesten mee het beeld schetsen van zijn karakter en van hoe hij zélf het slachtoffer was van geweld binnen het huwelijk. De voorbije weken was het aan Amber Heard. Het is daar dat een nieuwe "ster" opgedoken is: Camille Vasquez, de advocate van Johnny Depp. Er zijn filmpjes op TikTok met miljoenen kijkers, t-shirts met haar naam op, en een eindeloze stroom hashtags. Waaraan heeft ze die status verdiend?

AFP or licensors

Meer gepaste keuze

Camille Vasquez (37) werd geboren in San Francisco (Californië), in een Cubaans-Colombiaans gezin. Ze studeerde in 2006 af aan de University of Southern California en in 2010 aan de Southwestern Law School in Los Angeles. Sinds 2018 werkt ze bij Brown Rudnick, het advocatenkantoor dat Johnny Depp inhuurde om hem te vertegenwoordigen in het proces tegen Amber Heard.

Vasquez heeft expertise in rechtbankprocedures en bemiddeling, met een focus op het vertegenwoordigen van beklaagden in zaken rond smaad, zoals bij Johnny Depp. Ze stond de acteur eerder al bij in zijn procedures tegen zijn ex-advocaat Jake Bloom en ex-zakenbehartiger Joel Mandel. Ze is dus niet de eerste de beste, vorig jaar nog riep het magazine Best Lawyer haar uit als een van de meest beloftevolle advocaten. 

Vasquez is een van de negen advocaten in team-Depp op het proces. Tot nu toe hield ze zich op de achtergrond. Tot het de beurt was aan Amber Heard om te getuigen. Vasquez nam de plaats in van Ben Chew, die het team advocaten leidt. Vasquez is net als Heard een jonge vrouw, en zij leek een meer gepaste keuze in plaats van Chew, een man van middelbare leeftijd.

Johnny Depp en Camille Vasquez
AFP or licensors

"I object"

En ze werkte zich meteen in de schijnwerpers met haar tussenkomsten in het verhoor van Amber Heard door haar eigen advocate, Elaine Bredehoft. Vasquez onderbrak meerdere vragen van Bredehoft door "I object" of "objection" te declameren. Die term ken je misschien uit films en series: een advocaat gebruikt het om formeel protest aan te tekenen als hij het niet eens is met de formulering van een vraag of een uitspraak van de advocaat van de andere partij. De rechter moet het protest toestaan, dan wel afwijzen.

 

Vasquez kon Bredehoft op die manier meermaals succesvol afblokken. Bij tussenkomsten kwam ze in beeld terwijl ze met haar ogen rolde en haar hoofd schudde. Soms kwam de "objection" er al uit nog voor de vraag volledig geformuleerd was. Tot wanhoop van Bredehoft. Toen de rechter haar na alweer een toegestaan protest vroeg om haar vraag anders te stellen, verzuchtte ze : "Ik probeer dat."

 

Filmpjes van Vasquez die Bredehoft onderbreekt hebben in een paar dagen tijd miljoenen kijkers op TikTok gelokt, waar ze massaal geliket en gedeeld worden. Op sociale media circuleren ook al parodieën waarin mensen op dezelfde manier "protest" aantekenen in gesprekken met vrienden en familie.

Scherp

Met dergelijke tussenkomsten probeert Vasquez de impact van de getuigenissen van Amber Heard af te zwakken. Als Heards advocate haar vragen anders (lees: minder sturend, insinuerend of scherp) moet stellen, zal Heards antwoord ook anders klinken.

Maar ook in haar eigen verhoor van Amber Heard liet Camille Vasquez zich van haar scherpste kant zien. Vasquez deinsde er niet voor terug om haar geloofwaardigheid aan te vallen. Zo toonde ze bijvoorbeeld foto na foto van Heard, gemaakt na verklaringen over zwaar huiselijk geweld, waarop Heard niet gewond leek. Ze beschuldigde Heard ervan foto's te hebben bewerkt zodat dat wel het geval leek te zijn.

Het beruchte fameuze gevecht in Australië uit 2015, waar Johnny Depp zijn ex-vrouw volgens haar aanrandde met een fles, kwam eveneens ter sprake. "U bent degene die iemand met een fles aangevallen heeft in Australië, is het niet, mevrouw Heard? U was helemaal niet bang van hem, he", stelde Camille Vasquez.

Vasquez sprak Heard ook aan op haar eerdere belofte om 7 miljoen dollar die ze had gekregen na de echtscheidingsregeling met Depp, te schenken aan een goed doel. Dat is niet gebeurd. En ze suggereerde ook dat Amber Heard haar succes deels te danken heeft aan Johnny Depp, omdat hij haar aan meerdere rollen geholpen heeft.

Een puur professionele relatie?

Heel wat mensen die het proces volgen, smullen van de beelden waarop te zien is hoe Johnny Depp en Camille Vasquez met elkaar omgaan in de rechtszaal. Subtiele en minder subtiele lichaamstaal: een hand op een arm, op een schouder, een warme lach, een liefdevolle omhelzing, een bemoedigende knuffel. Het is voer voor de roddelblaadjes, die maar wat graag speculeren over een mogelijke romance tussen de twee.

Geruchten die door Vasquez zelf worden weggelachen. Letterlijk. Toen een paparazzo er haar eerder van de week een vraag over stelde toen ze het gerechtsgebouw uit kwam, antwoordde ze niet. Ze haalde haar schouders op, moest eens lachen, en ging door met het begroeten van Depp-fans. Verschillende media meldden dat ze al enkele maanden een relatie heeft met een Britse vastgoedmakelaar.

Uiteraard zijn ze vriendelijk tegen elkaar in de rechtbank, klinkt het bij sommige insiders in Amerikaanse media. Het team werkt al lang nauw samen met Johnny Depp, het is een discrete, professionele relatie, maar vriendschappelijk contact is daarbij niet uitgesloten. Er zijn intussen ook experts aan het woord gelaten die stellen dat de hartelijke omgang tussen Johnny Depp en zijn advocaten ook een onderdeel is van een strategie om Depp zachtaardig en vriendelijk te doen lijken.

AFP or licensors

Voor of tegen?

Camille Vasquez mag dan wel een fanbasis opgebouwd hebben, er is ook controverse omdat ze de uitspraken van Amber Heard over huiselijk geweld en misbruik wil tenietdoen. "Bedankt om in minder dan 2 uur tijd het feminisme 50 jaar terug in te tijd te katapulteren", is een van de kritische bedenkingen op Twitter. Anderen reageren dan weer dat ze opkomt voor de rechten van mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld, en omdat ze een rolmodel is.

Willens nillens is Camille Vasquez een van die andere sterren in het proces geworden. Of dat zich ook zal uiten in succes in de rechtbank, moet nog blijken. Een uitspraak wordt ten vroegste eind deze maand verwacht.

Meest gelezen