14 supporters onwel tijdens match KV Mechelen-RC Genk, ze zeggen dat ze een prik hebben gevoeld

Tijdens de voetbalwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk zijn 14 supporters onwel geworden. De politie onderzoekt wat is gebeurd. Verschillende mensen zeggen dat ze een prik hebben gevoeld, maar voorlopig is niks gevonden in hun bloed.

Opschudding tijdens de laatste voetbalwedstrijd van het seizoen in de eerste klasse: een veertiental supporters van KV Mechelen werden plots onwel. "Ze boden zich aan bij de medische hulppost omdat ze zich niet goed voelden", vertelt Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. "Acht supporters zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Intussen hebben ze het ziekenhuis weer mogen verlaten. De andere zes zijn in het stadion zelf verzorgd."

Op sociale media van KV Mechelen-supporters werd al snel gezegd dat er mogelijk sprake was van "needle spiking", een fenomeen uit het uitgaansleven waarbij mensen geprikt worden, mogelijk met verdovende middelen.

BEKIJK - Wat weten we op dit moment over wat zich tijdens en na de wedstrijd heeft afgespeeld? "Het journaal" vat het samen in deze reportage:

Videospeler inladen...

De politie bevestigt dat die mogelijkheid onderzocht wordt: "De slachtoffers vertelden over een prikincident. We hebben daarom vannacht nog een onderzoek opgestart om na te gaan wat er gebeurd is. We hopen daar snel duidelijkheid in te krijgen, op basis van medische verslagen en van de camerabeelden die we gaan bekijken." 

Dat de slachtoffers allemaal vrouwen zouden zijn, klopt alvast niet, zegt Van de Sande: "Het gaat om mannen en vrouwen, minderjarigen en meerderjarigen." Dat er een twaalfjarige bij de slachtoffers zou zijn, ontkent de politie ten stelligste: "Het gaat eerder om oudere minderjarigen."

Volgens getuigen zaten de getroffen supporters in hetzelfde vak achter de goal. De politie onderzoekt nog of dat klopt. "Maar het is ook niet omdat mensen eventueel in hetzelfde vak zaten, dat het incident zich daar heeft afgespeeld. Dat kan ook bij het toilet of bij een eet- of drankkraam gebeurd zijn."

De eerste resultaten van het onderzoek zijn alvast geruststellend: "Uit de eerste toxicologische analyse blijkt dat er in niemands bloed sporen zijn gevonden van verdovende middelen. Maar het onderzoek loopt natuurlijk verder." Of er bij de slachtoffers sporen van een inspuiting zijn gevonden, kan de politie nog niet zeggen.

BEKIJK - Wat staat er nu te gebeuren in het onderzoek? Collega Helen Goedgebeur legt het uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Op twee meter van mij is iemand in elkaar gezakt"

Robbe Janssens zat in het vak waar mensen onwel werden. "Wij zaten in het F-vak, vlak achter de goal met een 8-tal vrienden", zegt hij. "Op twee meter van ons is een man in elkaar gezakt. Hij was rond de 30 jaar oud, schat ik. Er zijn dan stewards gekomen en die hebben hem meegenomen."

"We zagen ook op andere plaatsen in ons vak dat er even commotie was. Telkens kwamen er stewards bij. Dat gebeurde in de loop van heel de match, niet op één bepaald moment." Volgens Janssens was er geen paniek. 

Hij hoorde dat een 17-jarig meisje slachtoffer was. "Ze zei dat ze opeens wat groggy werd en dat ze bij EHBO wakker geworden is. Wat er daartussen gebeurd is, weet ze niet meer. Op een gegeven moment was ze volledig weg. Het is niet aangenaam om te weten dat zulke dingen gebeuren."

Kaatsheuvel

Toeval of niet, ook in Nederland zou zich gisteravond een "prikincident" hebben voorgedaan. Daarover bericht De Telegraaf op gezag van de politie. Tijdens een feest op een plein in Kaatsheuvel, hebben zes mensen zich bij de EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden dat ze waren gestoken of geprikt. Een vrouw van 18 is naar het ziekenhuis gebracht.

Het is niet duidelijk of effectief prikken zijn uitgedeeld en zo ja, door wie dat zou zijn gebeurd. De Forensische Opsporingsdienst onderzoekt de zaak. De politie roept iedereen die op het plein aanwezig was en zich later onwel voelde, haar, zijn of hun huisarts te contacteren.

Meest gelezen