ROB ENGELAAR / ANP / AFP

Gepensioneerde autobandenverkoper van 82 uit Nederland breekt eigen wereldrecord hoofdrekenen

In Nederland heeft de gepensioneerde autobandenverkoper Willem Bouman (82) zijn eigen wereldrecord hoofdrekenen verbeterd. Bouman berekende de derdemachtswortel van een getal van liefst 36 cijfers uit het hoofd. Met zijn recordpogingen wil hij aandacht vragen voor het belang van hoofdrekenen, zeker bij jongeren.

De derdemachtswortel van 27 uit het hoofd berekenen, lukt misschien nog wel, maar bij grote getallen komen de meeste mensen toch in de problemen. Een uitzondering is de 82-jarige Nederlander en rekenwonder Willem Bouman. Hij was tot voor het weekend vijfvoudig wereldrecordhouder hoofdrekenen en daar kon nog wel een zesde titel bij, dacht de Nederlander.

Wat is een derdemachtswortel?

De derdemachtswortel van 27 is 3, want 3 tot de derde macht is 27. Ofwel 3x3x3=27. De derdemachtswortel van 125 is 5, want 5 tot de derde macht is 125. Ofwel 5x5x5=125 

Gisteren berekende Bouman de derdemachtswortel van 718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729. Enkel met pen en papier, uit het blote hoofd. Hij deed dat op de opendeurdag van de Technische Universiteit van Eindhoven. Na 8 minuten en 46 seconden kwam het antwoord: 895.548.862.009. Volgens de universiteit is Bouman nu de eerste mens ooit die in het opzet is geslaagd.

Volgens het Nederlandse persagentschap ANP had Bouman gisteren wel twee pogingen nodig en klopte het eerste antwoord niet. Bouman kreeg een nieuw getal en nam bij de tweede poging wat meer tijd. "De tijd kan me niet schelen, ik denk alleen aan het juiste antwoord", zei hij.

Gooi je rekenmachine weg, anders word je apenlui en oliekoekendom

Gepensioneerd autobandenverkoper

Opvallend is de hoge leeftijd van Bouman. Naar verluidt ontdekte Bouman al snel dat hij een groot talent had voor hoofdrekenen. Toch heeft hij geen universitair diploma wiskunde en verkocht hij tot zijn pensioen autobanden. Pas nadien is hij zich echt gaan specialiseren in het uit het hoofd berekenen van moeilijke opgaven. Zo lukte het hem als eerste mens ooit om minstens 10 getallen van 5 cijfers uit te schrijven als de som van kwadraten.

Bouman wil met zijn recordpogingen aandacht vragen voor het belang van hoofdrekenen, zeker onder jongeren. Zijn advies aan studenten is dan ook: "Pak je rekenmachine en gooi hem bij het grof vuil. Anders word je apenlui en oliekoekendom." 

Tijdens een interview vorig jaar vertelde Bouman dat iedereen beter kan leren rekenen door elke dag een beetje te oefenen. "Rekenen komt dagelijks van pas: op de weg, in de winkel. Ik oefen zelf elke dag. Als je niks doet, gaan je hersenen achteruit."

Meest gelezen