Foto ter illustratie

ACV sluit acties niet uit na geval van agressie tegen bus in Gent

De christelijke vakbond ACV is verontwaardigd over een nieuw incident met een bus van De Lijn gisteren in Gent. Een twintigtal jongeren uit Brussel, die op weg waren naar het recreatiedomein De Blaarmeersen, maakten amok rond een bus aan het station van Gent-Sint-Pieters. Het is al het tweede incident bij De Lijn deze week. Voor het ACV is de maat vol en komen er mogelijk acties de komende dagen. De Lijn zit morgen samen met de vakbonden.

Twee jongeren werden gisteren bestuurlijk aangehouden na een nieuw geval van agressie tegen een bus van De Lijn gisterenmiddag. De buschauffeur zou volgens de lokale politie niet gewond zijn geraakt, maar verkeerde wel in shock. Ook woensdag waren er al problemen met jongeren die met de bus terugkeerden van De Blaarmeersen. Toen raakte een bus beschadigd en moest de politie tussenkomen. 

"Het is de zoveelste keer", zucht vakbondssecretaris Bart Reyns van het ACV Openbare Diensten. "De zomer is nog niet begonnen en er zijn nu al twee incidenten geweest. We willen het signaal geven dat er nu echt iets moet veranderen. Meer controleurs van De Lijn zal niet voldoende zijn."

"Op dit moment zijn er heel wat buschauffeurs die niet meer op de lijn naar De Blaarmeersen willen rijden. Daarom hebben we aan De Lijn gevraagd om dringend in overleg te gaan met de stad Gent en politiediensten om meer aanwezig te zijn op het terrein. We willen dat de veiligheid verhoogt, zodat onze buschauffeurs terug het gevoel krijgen dat ze gaan werken in plaats van ten oorlog te trekken", zegt Reyns.

Het ACV sluit acties de komende dagen niet uit. "Als de directie van De Lijn ons signaal niet ernstig neemt dan denk ik dat er morgen spontaan acties zouden kunnen komen, voornamelijk op de lijn naar de Blaarmeersen."

Morgen overleg

Vervoersmaatschappij De Lijn laat intussen weten dat er morgen een overleg komt met de vakbonden. De Lijn zou ook op korte termijn overleg plannen met de Gentse politie omtrent de veiligheidsproblematiek. "De veiligheid van chauffeurs, controleurs en andere medewerkers van De Lijn heeft altijd en overal absolute prioriteit. Zij moeten steeds in veiligheid hun werk kunnen uitvoeren. Agressie tegen hen en/of reizigers is totaal onacceptabel voor De Lijn", luidt het.

Meest gelezen