AFP or licensors

Vrouwen die nieuws lezen in Afghanistan bezwijken onder druk taliban en doen dat nu met bedekt gezicht

Met veel tegenzin hebben vrouwelijke presentatoren in Afghanistan dan toch vandaag het nieuws gelezen met zo goed als volledige gezichtsbedekking. De talibanmilitie die Afghanistan controleert, had ermee gedreigd om de vrouwen te ontslaan als ze dat niet deden.

Begin deze maand had de extremistische moslimmilitie van de taliban die grote delen van Afghanistan controleert, vrouwen verplicht om zich volledig te verhullen, het liefst met een boerka die ook het gezicht bedekt. Tot dan toe was een hoofddoek voldoende voor de taliban.

Enkele dagen geleden hadden de taliban ook vrouwelijke presentatoren op de televisie verplicht om hun gezicht te bedekken op de ogen na. Dat had gisteren al het geval moeten zijn, maar de vrouwen weigerden dan en hebben het nieuws gelezen zoals gewoonlijk.

Wij hebben ons verzet tegen het dragen van de sluier, maar de zender stond onder zware druk van de taliban

Sonia Niazi, nieuwslezeres van TOLOnews

Bekijk de mening van Sonia Niazi en andere Afghaanse vrouwen:

Videospeler inladen...

De taliban dreigden er mee om die vrouwen van het scherm te bannen. Veel keuze was er dus niet en vandaag waren de vrouwelijke medewerkers van de tv-zenders TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV en 1TV dus (niet) te zien met een sluier. De directies van de zenders zeggen dat ze geen andere keuze hadden en dat de taliban geen concessies wilden doen. (Lees verder onder de video).

BEKIJK - Op de televisiezender Shamshad TV was het gezicht van de vrouwelijke medewerkers tot voor kort herkenbaar in beeld. Nu bedekken ze hun gezicht:

Videospeler inladen...

Sinds de talibanmilitie vorige zomer aan de macht is gekomen, zijn er steeds nieuwe wetten opgelegd die de vrijheden van burgers en dan vooral van vrouwen inperken. Hadden de taliban aanvankelijk beloofd om minder hard op te treden dan tijdens hun eerste regime (1996-2001), dan is dat de voorbije maanden toch anders gebleken. 

Er worden voortdurend nieuwe richtlijnen uitgevaardigd en die treffen soms ook mannen. Zo kunnen echtgenoten gestraft worden als hun vrouw zich niet aan de kledingvoorschriften houdt. 

Meest gelezen