Leopold II-tunnel in Brussel is niet meer: langste tunnel van België heet nu officieel Annie Cordytunnel

In Brussel is de Leopold II-tunnel, de langste tunnel van België, officieel omgedoopt tot de Annie Cordytunnel. De opening gaat gepaard met heel wat feestelijkheden. 

De tunnel werd de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Tegelijk werd beslist om de naam van de in opspraak geraakte koning Leopold II te laten vallen en een nieuwe naam te zoeken. Daarvoor werd een raadpleging bij de Brusselaars gehouden.  

Bekijk de mensenmassa in de Annie Cordytunnel:

Videospeler inladen...

Zij konden kiezen uit een lijst van elf vrouwen. De bedoeling was om de vrouwelijke aanwezigheid in de openbare ruimte zichtbaarder te maken.  De keuze viel uiteindelijk op de Brusselse zangeres en actrice Annie Cordy.

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Vandaag dan werd de tunnel feestelijk geopend in aanwezigheid van de Brusselse ministers Elke Van den Brandt (Groen), staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Nawal Ben Hamou (PS) en Mimi Lebon, nicht van Annie Cordy. 

De tunnel was voor de gelegenheid autovrij gemaakt zodat de talrijke mensen die de opening bijwoonden een wandeling door de vernieuwde tunnel konden maken. 

Nicolas Maeterlinck

De muren van de tunnel zijn beschilderd met fresco's van de Brusselse kunstenares Charlotte Beaudry, als eerbetoon aan Cordy die in 2020 overleed. 

Annie Cordy was een Brusselse zangeres en actrice. Ze was in het tweede deel van de twintigste eeuw razend populair in Wallonië en Frankrijk, in Vlaanderen is ze minder bekend. In totaal nam Annie meer dan 700 liedjes op en speelde ze mee in 20 muzikale komedies en operettes. Als actrice trad ze op in 40 langspeelfilms, 30 tv-producties en een tiental toneelstukken.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen