Israëlische regering van premier Naftali Bennett is gered: parlementslid die haar steun introk, draait opnieuw bij

Het linkse Israëlische parlementslid Rinawie Zoabi is dan toch bereid om opnieuw de regering van premier Naftali Bennett te steunen. Ze had die steun onlangs ingetrokken en daardoor dreigde Bennett met een minderheidskabinet te stranden. Zoabi -die van Arabische afkomst is- steunt nu opnieuw de regering om te vermijden dat religieuze zionisten aan de macht zouden komen.

Met Zoabi erbij was de Knesseth -het Israëlische parlement- scherp verdeeld in 60 zetels voor de regering-Bennett en 60 voor de oppositie. Ghaida Rinawie Zoabi had onlangs echter haar steun aan de regering ingetrokken uit woede over het doodschieten van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh en het politiegeweld op de begrafenis van die vrouw.

Zoabi -een Israëlische van Arabische afkomst en lid van de linkse partij Meretz- wou toen de regering niet langer steunen en daardoor dreigde die ten val te komen. Na een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is Zoabi nu echter bijgedraaid. De regering heeft beloften gemaakt om meer geld vrij te maken voor de achtergestelde Arabische minderheid in Israël. Bovendien was Zoabi bang dat na de val van de regering-Bennett een aantal cruciale posten in handen zouden komen van religieuze joodse zionisten.

Premier Bennett heeft dus voorlopig een crisis afgewend, maar zit natuurlijk wel erg krap in de politieke steun. Er is dan ook niet veel nodig om de regering alsnog te doen vallen. In een interview met de krant "The Jerusalem Post" geeft de premier dat toe: hij zit met een erg brede coalitie van zowel linkse als erg rechts-nationalistische partijen (zoals die van Bennett zelf). "Voor velen is deze regering veel te links, voor anderen veel te rechts", aldus Bennett.

Meest gelezen