Videospeler inladen...

"3 procent registratierechten is druppel op hete plaat": kijkers delen zorgen over wonen met minister Diependaele (N-VA)

Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) verdedigt de afschaffing van de woonbonus en het verlagen van de registratiebelasting naar drie procent, maar een verdere verlaging vindt hij niet haalbaar. Is het daardoor stilaan onmogelijk voor jonge starters om een huis te kopen? Het is een van de vele vragen die kijkers van "De zevende dag" stellen aan de minister: "Registratiebelasting naar drie procent is een druppel op een hete plaat." 

Een huis met tuin in Merelbeke bij Gent staat te koop voor 400.000 euro. Opfrissingskosten niet inbegrepen. Op de bezoekdag komen 25 mensen opdagen en de makelaar verwacht een uiteindelijke verkoopprijs die 50.000 euro hoger ligt dan de vraagprijs. "De zevende dag" mengt zich tussen de geïnteresseerden voor dit populaire huis om de koperskoorts op te meten. 

Videospeler inladen...

Kunnen jonge starters nog kopen?

Witse Van Dessel is 26 jaar oud en op zoek naar een eigen woning. Hij is lang niet alleen en velen zoeken in hetzelfde segment. Dat maakt de zoektocht bijzonder lastig. De Vlaamse Woonbonus die jonge starters moest helpen een eigen huis te kopen is afgeschaft. De Vlaamse regering verlaagde wel de registratiebelasting voor een eigen woning van tien naar drie procent. "Druppel op een hete plaat", volgens Witse. 

"De woonbonus had een prijsopdrijvend effect en dat hebben we eruit gehaald, maar we hebben nooit gezegd dat de prijzen zouden dalen", reageert minister Diependaele. Kan de minister dan wel proberen de registratiebelasting voor starters op nul procent te brengen? "Ik ben altijd voor belastingverlaging, maar je moet ook de moed hebben om te zeggen waar de centen vandaan komen." 

Videospeler inladen...

Wat als je geen geld hebt om te isoleren?

Martine Lefevre huurt met haar gezin van vijf sinds acht maanden een huis in Lubbeek. Het was een moeilijke zoektocht en de opluchting was groot. "Maar het is een oud huis en zowel wij als de verhuurders hebben het geld niet om te renoveren", vertelt ze. Het resultaat? Een peperdure energiefactuur. "Wat kan u doen om ons of de verhuurder daarbij te helpen?" 

"Tot nu toe was het voor verhuurders niet mogelijk om een verbouwlening aan te vragen, maar dat kan nu wel. Ze kunnen 60.000 euro lenen aan nul procent rente en we koppelen dat aan een poging om de huurprijs te drukken. Gedurende negen jaar moeten de verhuurders hun woning 20 tot 80 euro goedkoper verhuren", zegt Diependaele over de maatregel die de Vlaamse regering deze week nog nam.

Videospeler inladen...

Is nieuwbouw slimmer dan renoveren?

"De gemiddelde woning in Vlaanderen is 67 jaar oud. We moeten meer kijken naar de totale kost van een woning, inclusief verwarmings- en verkoelingskosten", zegt projectontwikkelaar Davy Demuynck. Hij wijst op de lagere kosten in nieuwe woningen en stelt zich dan ook vragen bij het beperken van nieuwbouw: "Onbebouwd domein vrijwaren is goed, maar de bouwshift maakt de doorlooptijd voor vergunningen alleen maar erger." 

Minister Diependaele verdedigt de bouwshift: "Er is in Vlaanderen een brede consensus om de open ruimte die er nog is te vrijwaren en dus willen we met de bouwshift inzetten op geconcentreerder bouwen en vernieuwbouw. Nieuwbouw zal dus altijd een stukje duurder blijven. De uitdaging wordt meer woningen op dezelfde oppervlakte." 

Videospeler inladen...

Is de indexering van de huur een goed idee?

Patrick Van Lishout huurt een woning in Diepenbeek en moest even slikken na de jaarlijkse indexering van de huur. "Ik betaal 45 euro meer per maand en daardoor moet ik een andere woning zoeken", schrijft hij in zijn mail aan "De zevende dag". Kan die huurindex niet worden opgeschort? 

"Dat klinkt eerst als een goed idee, maar eigenlijk is het dat niet", reageert Diependaele. "Als we dat doen zal de verhuurder geneigd zijn om het huurcontract op te zeggen en op zoek te gaan naar een nieuwe huurder die wel aan de hogere prijs de woning wil huren. Het moet ook aantrekkelijk blijven voor verhuurders om hun woning aan te bieden." 

Het is dus aan de huurders om noodgedwongen die indexering te accepteren. Dat is ook voor Martine een zure appel: "Wij werken met twee en zelfs met drie want mijn dochter werkt en woont nog thuis en toch blijft het op het einde van de maand tellen." 

Meest gelezen