Videospeler inladen...

Namen van 129 slachtoffers van feminicide op de rode loper in Cannes

Op het Filmfestival van Cannes is vandaag een groot spandoek onthuld met 129 namen van slachtoffers van feminicide in Frankrijk. Het feministische collectief Les Colleuses droeg het spandoek de trappen van de rode loper op en stak rookbommen af. 

Volgens de activisten zijn er sinds de vorige editie van het Filmfestival van Cannes (in 2021) in Frankrijk 129 vrouwen het slachtoffer geworden van feminicide. Dat betekent dat ze vermoord werden door mannen uit vrouwenhaat. Vaak gaat het om een moord door een ex-partner, een eremoord of een moord die het gevolg is van seksueel geweld.

De actie vond plaats tijdens de première van de film "Holy spider", maar had niets met die film te maken. Er was wel een andere link met het festival. Deze namiddag werd er in Cannes een documentaire vertoond waarin deze feministische groepering gevolgd wordt. Les Coulleuses trekken vaak 's nachts de straat op om slogans op muren te plakken die het geweld tegen vrouwen aan de kaak stellen. Met hun nachtelijke acties willen ze de straat heroveren en vrouwen die slachtoffer zijn van geweld steunen.

"We zijn in het zwart omdat we in de rouw zijn", verklaarde een activiste aan het persagentschap AFP. "We wilden niet naar Cannes komen om te poseren. We wilden niet lachend de trappen beklimmen als actrices, maar tonen dat we activisten zijn."

BEKIJK - De protestactie in video:

Videospeler inladen...
2022 Invision

De veiligheidsdiensten grepen deze keer niet in. Vrijdagavond gebeurde dat wel toen een onbekende vrouw de rode loper oprende om het seksuele geweld in Oekraïne aan te klagen. Uit getuigenissen blijkt dat Russische soldaten daar verkrachting gebruiken als oorlogswapen.

De vrouw trok haar jurk uit en toonde haar naakte lichaam, ze droeg enkel een slip. Op haar borsten en buik waren de kleuren van de Oekraïense vlag geschilderd, met de woorden "stop raping us", "stop met ons te verkrachten". Op haar onderbuik en achterwerk stonden rode handafdrukken. 

De actie werd later op Twitter opgeëist door de Scum-beweging, die zichzelf omschrijft als radicaal feministisch.

Meest gelezen