Archieffoto van prins Al Walid bin Talal die een contract met Airbus ondertekent.

Saudische prins Al Walid bin Talal verkoopt fors belang in zijn holding KHC aan staatsinvesteringsfonds

De bekende Saudische financier en prins Al Walid bin Talal heeft een belang van bijna 17 procent in zijn holding KHC verkocht aan het Saudische staatsfonds PIF. KHC is onder meer eigenaar van het bekende hotel George V in Parijs en mede-eigenaar van The Savoy in Londen. Enkele jaren geleden werd de prins maandenlang vastgehouden op beschuldiging van corruptie.

In totaal verkoopt prins Al Walid bin Talal 625 miljoen aandelen van "Kingdom Holding Company" (KHC) of een belang van 16,87 procent aan PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië dat geleid wordt door de erg invloedrijke kroonprins Mohammed bin Salman. Die aandelen zouden een waarde hebben van ongeveer 1,42 miljard euro, althans volgens de beurskoers van vorige donderdag. Die koers was toen wel het laagste op een jaar tijd.

Prins Al Walid houdt nu nog wel een belang van ruim 78 procent van KHC over, de holding die hij in 1980 heeft opgericht en die hem tot een van de rijkste mensen ter wereld heeft gemaakt. KHC heeft onder meer grote belangen in de Franse groep Accor, in het beroemde hotel George V in Parijs en The Savoy in Londen en in het IT-bedrijf Twitter. 

Dat valt echter in het niets vergeleken met het Saudische staatsfonds PIF dat meer dan 600 miljard dollar in portefeuille heeft en volgens de plannen van kroonprins Mohammed bin Salman de speerpunt moet worden van de diversifiëring van de rijkdom van Saudi-Arabië weg van fossiele brandstoffen. 

Prins Al Walid is net zoals kroonprins Mohammed lid van de koninklijke familie, maar dat betekent niet dat het vrienden zijn. In 2017 werd hij samen met 300 andere hooggeplaatste Saudi's maandenlang vastgehouden op beschuldiging van corruptie. Al Walid werd nadien vrijgelaten na de betaling van een som. Hoe hoog die was, is echter niet duidelijk. Volgens critici was het vasthouden van zo veel rijke Saudi's vooral bedoeld om potentiële rivalen van kroonprins Mohammed uit te schakelen. Mohammed wordt vrijwel zeker de opvolger van zijn vader, huidig koning Salman bin Abd Al Aziz Al Saud. 

Meest gelezen