Archieffoto van trein in Brussel-Zuid.

Trein van Oostende naar Brussel stond uur stil nadat jongeren aan de noodrem hadden getrokken

Een bomvolle trein met duizend reizigers die vanuit Oostende naar Brussel spoorde, is gisterenavond in de buurt van Merelbeke plots stilgevallen, omdat jongeren aan de noodrem hadden getrokken. Een aantal jongeren verliet de trein en liep op de sporen. De trein kon pas na een uur weer vertrekken. Het parket onderzoekt het incident. De NMBS vindt het gedrag van de jongeren onaanvaardbaar en hoopt dat de daders streng worden bestraft.

Nadat de trein in Gent-Sint-Pieters vertrokken was, viel hij gisteren rond 19.30 uur stil in de buurt van Merelbeke. "Er was snel een vermoeden van kwaad opzet", zei Dimitri Temmerman van de NMBS gisterenavond. "Het is de politie die het onderzoek voert. Wij verlenen uiteraard onze volledige medewerking. Als het bewezen wordt dat de trein stilviel door kwaad opzet, dan is dat een ernstig misdrijf." Hij wilde gisteren niet verder ingaan op de aard van het misdrijf.

Ondertussen gaf de politie meer informatie over het incident. "Op de trein zaten ongeveer 70 jongeren die onderweg waren van de kust naar Brussel", zegt An Berger, woordvoerder van de federale politie. "In Merelbeke heeft er iemand aan de noodrem getrokken, waardoor de trein tot stilstand kwam. Nadien zijn een aantal jongeren uit de trein gestapt en over de sporen beginnen te lopen. Uiteindelijk zijn de gemoederen bedaard en is de trein kunnen vertrekken richting Brussel.  Bij aankomst in het Zuidstation heeft de spoorwegpolitie de jongeren gecontroleerd en een proces-verbaal opgesteld. Het parket volgt de zaak nu verder op."

Bekijk hier de repo uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

"Dit gedrag is compleet onaanvaardbaar"

Nu een en ander duidelijk wordt, noemt de NMBS het gedrag van de jongeren onaanvaardbaar. "De jongeren hebben voor heel wat overlast gezorgd. Daarbij is aan de noodrem getrokken en zijn andere zaken aan boord van de trein beschadigd. We willen aandringen dat dit streng wordt aangepakt en de daders worden vervolgd", klinkt het.

Hanna Vereecke zat op de trein toen die stil viel. Ze vertelt wat ze daar zag: "In Gent stapte er een grote groep jongeren op de trein. Ze liepen op en af door de trein en vielen mensen lastig. Toen de trein een lange tijd stilstond, vertelde de conducteur dat de verbinding tussen de locomotief en de trein vermoedelijk door kwaad opzet verbroken was. Hij zei ook dat er iemand aan de noodrem trok waardoor de trein niet kon vertrekken. Door de problemen was ook de airconditioning uitgevallen, waardoor sommige mensen op de trein het benauwd kregen."

Meest gelezen