Laurens Liesenborghs (tweede van rechts) aan het werk in Kindu

Belgische arts Laurens Liesenborghs onderzoekt apenpokken in Congo: "Variant in Westen wellicht milder"

De Belgische arts Laurens Liesenborghs onderzoekt op dit moment een uitbraak van het apenpokkenvirus in Congo. Volgens hem is de variant die bij ons is opgedoken wellicht een variant uit West-Afrika die milder is.

Nu er ook bij ons gevallen opduiken van besmettingen met het apenpokkenvirus, neemt de onrust toe. Dat virus lijkt echter niet zo besmettelijk en gevaarlijk te zijn als het coronavirus. Nochtans is het nieuwe virus wel degelijk gevaarlijk, zei dokter Laurens Liesenborghs in "De ochtend" op Radio 1. Liesenborghs is arts van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en bestudeert al een tijd het apenpokkenvirus in Kindu in Maniema, een provincie in het oosten van Congo.

Er zijn daar wel vaker epidemieën, maar nu blijkt er toch een grote uitbraak van dat virus te zijn in Maniema. Er zouden al meer dan 300 besmettingen gerapporteerd zijn en 30 mensen zouden overleden zijn. Die cijfers zijn wel niet absoluut, want veel lokale gemeenschappen zijn pas bereikbaar na dagen rijden met de brommer door het regenwoud, zegt de arts.

Toch is het opvallend dat een op de tien besmette mensen overlijdt. Dokter Liesenborghs ziet daarvoor twee verklaringen. Zo is de gezondheidszorg in het gebied verre van optimaal waardoor zieke mensen vaak overlijden aan banale infecties. (Lees verder onder de kaart)

"Wellicht mildere variant uit West-Afrika"

Het belangrijkste is volgens hem echter dat er twee varianten van het apenpokkenvirus zijn. De variant die in Centraal-Afrika en dan vooral in Congo verspreid is, lijkt gevaarlijker en besmettelijker en het is die variant die dokter Liesenborghs bestudeert. 

De variant die in Noord-Amerika en Europa is opgedoken, zou echter afkomstig zijn uit West-Afrika en lijkt milder. Dat zou verklaren waarom die minder besmettelijk is en minder slachtoffers maakt. Die West-Afrikaanse variant lijkt overdraagbaar via nauwe contacten met de huid of seksuele contacten. 

Overigens vindt dokter Liesenborghs de term "apenpokkenvirus" geen correcte benaming. De ziekte zou wellicht overgedragen zijn van dier op mensen, maar niet via apen. Hij denkt eerder dat knaagdieren het virus zouden verspreiden. Apen worden weliswaar ook ziek en kunnen sterven an het virus. 

De hamvraag is volgens dokter Liesenborghs hoe het virus in het Westen is geraakt. Mogelijk zouden reizigers uit Nigeria de West-Afrikaanse variant van het apenpokkenvirus via het Verenigd Koninkrijk naar Europa hebben gebracht, maar er is nog verder onderzoek nodig.

Bekijk hieronder enkele foto's van Laurens Liesenborghs in Congo:

Meest gelezen