Videospeler inladen...

Voormalig klokkenluider Chelsea Manning zet zich in voor privacy op het internet: "Grote gevaar van bedrijven"

De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning is in België voor een conferentie over privacy en gegevensbescherming in digitale tijd. Ze lekte geheime documenten naar WikiLeaks over mogelijke oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan en zat daarvoor lange tijd in de cel. "Het grote gevaar komt nu niet meer van de overheid, maar wel van de grote bedrijven en sociale media", zegt ze in "De zevende dag".

Van maandag tot woensdag vindt in Brussel de 15e editie conferentie van de CPDP (Computers, Privacy and Data Protection), een internationaal en toonaangevend onderzoeksplatform dat zich buigt over privacy en gegevensbescherming in Europa. Belangrijkste spreker dit jaar is de  Amerikaanse voormalige klokkenluider Chelsea Manning. Ze werd in 2010 opgepakt omdat ze gevoelige overheidsinformatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan had gelekt naar de klokkenluiderswebsite WikiLeaks.  

Wie is Chelsea Manning?

Chelsea Manning, geboren als Bradley Manning, was inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger. In 2010 kwam Manning in het nieuws toen WikiLeaks videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval op Iraakse burgers vrijgaf. WikiLeaks maakt uit principe zijn bronnen niet bekend, maar Manning werd gearresteerd op verdenking van het vrijgeven van geheime overheidsinformatie, niet alleen van de videobeelden, maar ook van tal van geheime documenten over de Amerikaanse buitenlandpolitiek. Manning werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf, maar kreeg in januari 2017 gratie van toenmalig president Barack Obama.

BEKIJK - Het gesprek met Chelsea Manning in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Chelsea Manning werkt nu voor een bedrijf dat zich bezighoudt met privacy en databescherming in digitale tijden. Met het verleden houdt ze zich niet meer bezig. Ze houdt zich nu vooral bezig met privacy en databescherming. "Ik heb alles van vroeger achter mij gelaten", zegt Manning in "De zevende dag", verwijzend naar het WikiLeaks-verhaal. "Ik kijk altijd vooruit, naar de rest van mijn leven."

Privacy en databescherming in digitale tijden zijn hete hangijzers. Volgens Manning zijn steeds meer mensen zich bewust van het gevaar van internet en het beschermen van je persoonlijke gegevens. "De vraag is, nu we ons daar meer en meer van bewust worden, hoe verzekeren we onze privacy op het internet. Zeker in deze tijden. Alles wat we online doen, wordt geregistreerd en verdwijnt in databanken."

Initieel lag haar focus op het gevaar van inmenging door de overheid in onze privélevens, maar er is een verschuiving opgetreden, zegt Manning. "Het gevaar voor de individuele burger komt nu van de grote bedrijven en de sociale media. Er is een gebrek aan transparantie en overzicht, en dat is alarmerend."

Meest gelezen