Panos krijgt kritiek voor broden en koffiekoeken in vuilnisbakken op Meir 

Er zijn beelden opgedoken van vuilnisbakken op de Meir in Antwerpen die uitpuilen van het brood en de koffiekoeken van bakkerij Panos. Heel wat mensen en organisaties zijn verontwaardigd over zoveel voedselverspilling. Moederbedrijf La Lorraine zegt op Radio 2 dat het in gesprek gaat met de uitbater van het filiaal. 

Op Facebook zijn foto's opgedoken van zakken vol weggegooid brood en koffiekoeken van bakkersketen Panos. "Verspilling tot en met en dat terwijl sommige mensen honger hebben", schrijven enkele verontwaardigde Antwerpenaars.  De foto's werden zondag genomen rond sluitingstijd.

"Het is inderdaad geen fraai beeld", reageert Nele Van Malderen van het moederbedrijf La Lorraine bij Radio 2 in Antwerpen. "Toch gaat het om heel beperkte hoeveelheden. In al onze winkels is het overschot beperkt tot 1,5 tot 2 procent van wat er in totaal verkocht wordt. Bij een dagvers product is het nooit mogelijk om exact te voorspellen hoeveel er zal verkocht worden."

Sommige van onze verdeelpunten halen overschotten op bij bakkers. Dat kan dus ook bij Panos

Fons Jespers, Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout

La Lorraine zegt andere oplossingen te zoeken voor die overschotten dan de vuilnisbak. "80 procent van onze Panos-winkels in de steden biedt overschotten aan via de app Too Good To Go. We streven daar naar 100 procent. Daarnaast zijn er ook structurele samenwerkingen met de Voedselbank of andere organisaties in heel wat van onze bakkerijen. We hebben naar aanleiding van deze foto's ook contact gehad met de plaatselijke uitbater. We gaan bekijken of er een goede bestemming kan gevonden worden voor de overschotten."

Hoewel Panos predikt dat het verspilling op alle manieren tegengaat, spreken voormalige medewerkers dat tegen. Via Facebook en in de app van Radio 2 laten ze weten dat personeel geen overschotten mee naar huis mag nemen. "Dat klopt", zegt Van Malderen. "Dat is een standaardpraktijk die we toepassen en die ook gangbaar is bij andere bakkers, supermarkten en winkels."

Voedselbanken zijn op zoek naar brood

De Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout laat weten dat ze overschotten kan ophalen, zoals het brood en de koffiekoeken bij Panos. "Een aantal verdeelpunten dat bij ons aangesloten is, gaat brood ophalen bij lokale bakkers. Dat moet voor Panos ook mogelijk zijn", reageert Fons Jespers van de Voedselbank. "Zo moeilijk zijn die regels rond de voedselveiligheid niet. Het moet correct verpakt zijn en mag niet aangesneden zijn. De meeste verdeelpunten kennen die regels en kunnen daarbij helpen."

Op de website van Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout kan iedereen een lijst terugvinden met aangesloten verenigingen. Daarmee kunnen lokaal afspraken gemaakt worden.

Ook Foodsavers actief in stad Antwerpen

Het kabinet van schepen voor Sociale Zaken en Armoedebestrijding Tom Meeuws (Vooruit) noemt de foto's en praktijken van Panos "laakbaar". Het kabinet Meeuws laat weten dat er op stedelijk niveau samengewerkt wordt met Foodsavers. Die organisatie haalt voedseloverschotten op bij winkels en verdeelt die via 25 noodhulpinitiatieven. 

Meest gelezen