Organisatie festivals loopt door tegenvallende ticketverkoop en logistieke problemen niet overal zoals gehoopt

Ondanks twee jaar coronacrisis en een aanwezige knaldrang, loopt de ticketverkoop van festivals niet overal zoals verwacht. Ook logistieke problemen maken het hier en daar moeilijk. Komt daardoor de verhoopte festivalzomer in gevaar? "Het wordt een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van de festivals zal leiden tot volle weides deze zomer", reageert Serge Platel van de federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen hoopvol.

Na twee jaar coronacrisis moest en zou deze zomer nog eens een echte festivalzomer worden. Alleen blijkt dat op verschillende plaatsen de organisatie van festivals niet zo vlot verloopt. Afgelopen vrijdag raakte nog bekend dat Rock Werchter Encore geschrapt wordt omdat er te weinig tickets verkocht zijn.

Het is geen alleenstaand geval. Ook Moen Feest, dat komende donderdag begint in het gelijknamige dorp in West-Vlaanderen, raakt zijn tickets niet kwijt. "Wij hebben op drie dagen van ons festival nog maar twee derde van onze verwachte capaciteit bereikt met betrekking tot de ticketverkoop", vertelt organisator Niko Vanderschelden aan VRT NWS.

Om de weide en tent toch wat voller te krijgen, organiseert het festival een 1+1-actie. "Dat betekent dat iedereen die een ticket heeft gekocht één persoon gratis mag meenemen. Eén ticket staat dus gelijk aan twee keer toegang tot het festival", verduidelijkt Vanderschelden. "Ik denk dat dat voor de bezoekers, alsook voor de organisatie en artiesten interessant is."

Meer mensen op de festivalweide betekent voor ons ook weer wat extra omzet en dat is vanzelfsprekend welgekomen

Niko Vanderschelden - organisator Moen Feest

"We belonen in principe iedereen die een ticket gekocht heeft bij ons", legt Vanderschelden de keuze uit. "Want die krijgt een extra ticket. En natuurlijk, meer mensen op de festivalweide betekent voor ons ook weer wat extra omzet en dat is vanzelfsprekend welgekomen."

Ook bij andere collega's zijn er moeilijkheden bij het organiseren van de festivals, aldus Vanderschelden. "Na twee jaar is er gewoon heel veel te beleven", geeft hij als verklaring. "Daarnaast is het leven duurder geworden, wat zich vertaalt in de ticketverkoop. Cultuur heeft het in het algemeen bovendien moeilijk, op festivals wordt misschien als eerste beknibbeld."

BEKIJK - "Onze bezoekers komen nog voor één of misschien twee dagen, maar vier dagen feesten is misschien te veel voor iedereen", vertelt Vanderschelden:

Videospeler inladen...

Dat er heel veel te doen is en festivals daardoor concurrentie ondervinden, beaamt Serge Platel van de federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. "Niet alleen de festivals zijn twee jaar uitgesteld, ook familiefeesten, trouwfeesten en communies. En dan is er ook nog het reizen. Het wordt dus een grote uitdaging om mensen te overtuigen naar festivals te gaan. Je kan een euro maar eenmaal uitgeven en je kan maar op één plaats tegelijk zijn. "

Je kan een euro maar eenmaal uitgeven en je kan maar op één plaats tegelijk zijn
Serge Platel - federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen

"Niet alleen is alles duurder geworden voor de bezoeker, maar ook voor de organisator", gaat Platel verder. Tickets goedkoper maken, is dan ook vaak geen optie. "Een festival is niet zoals een theater waar elk weekend iets doorgaat, al dan niet met subsidies. Een festival moet doorgaan en de rekening moet kloppen. Men probeert de juiste prijs te hanteren voor de markt en die is zeker niet overdreven."

Daarnaast kampt de sector ook met logistieke problemen. Zo blijkt uit een rondvraag van Radio 2 dat er alvast in de provincie Antwerpen te weinig chauffeurs zijn om mobiele toiletten naar festivallocaties te brengen."De leveranciers zitten soms met de handen in het haar om alles te voorzien", geeft Platel toe. "Maar festivalorganisatoren hebben al voor hetere vuren gestaan en ik ben ervan overtuigd dat ze ook dit vuur zullen bedwingen."

Platel blijft dus hoopvol. "Het is nog te vroeg. De grote festivals verkopen ver op voorhand uit, maar bij de andere festivals - en er zijn er meer dan 300 elke zomer - is er nog veel verkoop tijdens de zomer. Ik ben ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van de belevingsfestivals die we hebben hier in Vlaanderen opnieuw zal leiden tot volle weides deze zomer."

Meest gelezen