AFP or licensors

Hongaarse premier Viktor Orbán roept opnieuw noodtoestand uit, ditmaal wegens oorlog in buurland Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft opnieuw de noodtoestand uitgeroepen. Er was al een noodtoestand van kracht, ingesteld om de coronapandemie te bestrijden, maar die loopt volgende week af. De nieuwe noodtoestand komt er wegens de oorlog in buurland Oekraïne, en gaat om middernacht in. De noodtoestand stelt Orbán in staat om verder te regeren met vrijwel onbeperkte macht.

Viktor Orban, die vandaag zijn nieuwe regering heeft voorgesteld, kondigde meteen een nieuwe noodtoestand aan in Hongarije. Die roept hij in wegens de oorlog in buurland Oekraïne. "De wereld staat aan de rand van een economische crisis. Hongarije moet buiten deze oorlog blijven en de  financiële stabiliteit van zijn gezinnen beschermen", verklaart de Hongaarse premier zijn beslissing op Facebook. 

Orbán maakt meteen gebruik van een aanpassing van de grondwet, die eerder vandaag werd goedgekeurd door het parlement in Boedapest, dat voor twee derden bestaat uit vertegenwoordigers van zijn rechtsnationale partij Fidesz. De parlementsleden riepen een nieuwe categorie van noodtoestand in het leven, die de regering nu ook kan uitroepen wanneer een buurland is getroffen door een gewapend conflict, een oorlog of een humanitaire ramp. Oekraïne, waar Rusland al drie maanden oorlog voert, is een buurland van Hongarije.

De noodtoestand laat de Hongaarse regering toe geldende wetten op te heffen en dwangmaatregelen per decreet in te voeren. Het parlement moet die dan ten laatste vijftien dagen later bekrachtigen, maar dat is gezien de grote meerderheid van Fidesz slechts een formaliteit.

Nieuwe noodtoestand gaat om middernacht in

De nieuwe noodtoestand gaat om middernacht in. Morgen zal Orbán de eerste maatregelen aankondigen die hij neemt binnen het nieuw gecreëerde juridische kader.

In Hongarije gold al een noodtoestand sinds het voorjaar van 2020. Die was uitgeroepen wegens de coronapandemie, en werd meermaals door het parlement verlengd. Op de beslissing kwam veel reactie, ook uit de Europese Unie, die aanvoerde dat noodmaatregelen proportioneel moeten zijn en niet in strijd met de EU-waarden. Op 31 mei, volgende week, zou de noodtoestand komen te vervallen. Maar Orbán heeft dus een uitweg gevonden om te blijven regeren met vrijwel onbeperkte macht.

TASZ (Hungarian Civil Liberties Union), een ngo die ijvert voor burgerlijke rechten en vrijheden, stelt de "noodtoestand die permanent is geworden" aan de kaak. "Die stelt Orbán in staat om de fundamentele rechten van eenieder simpelweg op te heffen."

Meest gelezen