Uit solidariteit met vrouwelijke collega's bedekken ook mannelijke presentatoren in Afghanistan gezicht op tv

In Afghanistan presenteren mannelijke tv-ankers het nieuws met een mondmasker. Met corona heeft dat niets te maken. De presentatoren dragen het masker uit solidariteit met hun vrouwelijke collega's, die door de taliban verplicht worden om hun gezicht te bedekken. "We houden stand, welke bedreigingen we ook krijgen", zegt presentator Hamid Bahraam op Twitter.  

Sinds de taliban opnieuw aan de macht zijn in Afghanistan, moeten burgers, in de eerste plaats vrouwen, zich weer schikken naar nieuwe wetten die hun rechten en vrijheden sterk inperken. Begin deze maand verplichtte de extremistische moslimmilitie vrouwen om zich volledig te bedekken, bij voorkeur met een boerka die enkel de ogen vrij laat. Ook vrouwen op het tv-scherm moeten dat sinds vorige week doen. 

Zij weigerden aanvankelijk en lazen het nieuws zoals voordien, alleen met een hoofddoek die het haar bedekte. Maar de taliban dreigden ermee de vrouwen die zich niet aan de regel hielden te ontslaan. Sinds zondag zagen zij dan ook geen andere keuze dan het nieuws op de zenders TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV en 1TV te presenteren in een boerka.

Mannelijke steun

Maar intussen zijn het niet meer alleen de vrouwen die in beeld komen met een bedekt gezicht. Veel van hun mannelijke collega's doen dat óók. "We houden stand, welke bedreigingen we ook krijgen", zegt Hamid Bahraam, presentator bij TOLOnews, op Twitter.

"Vrouwen mogen zich in deze moeilijke tijden niet alleen voelen", duidt Hamid Bahraam de actie bij de Nederlandse omroep NOS. "Tijdens onze ochtendvergadering was iedereen het er direct mee eens om uit protest een mondkapje te dragen en zo ook ons gezicht te bedekken."

Bahraam werkt bij TOLOnews, een van de grootste onafhankelijke nieuwsmedia in Afghanistan. De zender baarde opzien door een paar dagen na de val van Kaboel een vrouwelijk nieuwsanker een talibanleider te laten interviewen. 

Maar niet alleen bij TOLOnews, ook bij andere Afghaanse zenders bedekken mannelijke collega's hun gezicht uit solidariteit met hun vrouwelijke collega's. De protestactie krijgt ook bijval in het buitenland. Onder #freeherface posten journalisten foto's met een mondmasker om hun steun te betuigen aan de collega's in Afghanistan.

Meest gelezen