Videospeler inladen...

"We kregen 9 minuten staande ovatie": nieuwe Dardenne-film warm onthaald op Filmfestival van Cannes

"Tori et Lokita", de nieuwe film van Jean-Pierre en Luc Dardenne, is warm onthaald op het Festival van Cannes. Filmjournalist Lieven Van Gils kon Charlotte De Bruyne en Tijmen Govaerts, twee Vlaamse acteurs die mee schitteren in de film én op de rode loper in Cannes, interviewen. "We kregen een staande ovatie van wel 9 minuten."

"Tori et Lokita" vertelt het verhaal van twee jonge Afrikaanse vluchtelingen die afzonderlijk naar België trekken en vriendschap sluiten in moeilijke omstandigheden.

Het is een Franstalige film, maar er zijn ook rollen weggelegd voor Vlaamse acteurs. Charlotte De Bruyne en Tijmen Govaerts (rechts op de foto bovenaan) spelen mee in de film. Zij speelde eerder al mee in "De Twaalf" en "Grond", hij was recent nog te zien in "Twee Zomers". 

"Het is een verhaal dat nood had aan Vlaamse personages. De Dardennes waren dan ook op zoek naar acteurs die in het Frans konden spelen, maar niet per se francophone zijn. En dan hebben wij allebei auditie gedaan", vertelt De Bruyne. "Het is fantastisch om in een film van de Dardennes te kunnen meespelen", zegt Govaerts over de ervaring.

BEKIJK - Tijmen Govaerts als drugscrimineel in "Tori et Lokita"

Videospeler inladen...

Warm onthaal

De film ging gisteren in première op het Filmfestival van Cannes. Zowel Govaerts als De Bruyne liepen mee op de rode loper. "Je probeert het te relativeren, maar dan ben je hier en het is gewoon Cannes", vertelt De Bruyne enthousiast. "Er gebeurt iets magisch wanneer je die rode loper op gaat." 

Er gebeurt iets magisch wanneer je die rode loper op gaat

Charlotte De Bruyne

De magie bleek niet enkel voorbehouden voor de rode loper. Ook de vertoning van de film en de reacties achteraf waren bijzonder voor de acteurs. "Ik denk dat we 9 minuten lang een staande ovatie kregen, wat ongelofelijk is", zegt Govaerts.

BEKIJK - Lieven Van Gils interviewt Charlotte De Bruyne en Tijmen Govaerts over "Tori et Lokita" en hun ervaringen op het Filmfestival van Cannes

Videospeler inladen...

Filmgeschiedenis schrijven

Jean-Pierre en Luc Dardenne maken met "Tori et Lokita" kans op een derde Gouden Palm. Met zo'n derde beeldje op hun palmares zouden ze filmgeschiedenis schrijven. En dat is niet ondenkbaar volgens filmjournalist Lieven Van Gils. 

"Ik ben stilletjes buiten gewandeld", zegt Van Gils over "Tori et Lokita". "De reacties waren zeker positief. De beste van de Dardennes sinds een hele tijd, ze zijn in topvorm." "Tori et Lokita" is één van de drie Belgische films die ondere andere kans maakt op een Gouden Palm. Zaterdagavond weten we wie het beeldje mee naar huis mag nemen.

BEKIJK - Het volledige gesprek met Lieven Van Gils in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen