AFP or licensors

Noord-Korea in greep van coronavirus: bijna 3 miljoen mensen met "koortssymptomen"

De Noord-Koreaanse autoriteiten melden dat in totaal bijna 3 miljoen "koortsige personen" zijn in het land. Aangenomen wordt dat het gaat om coronagevallen die wegens een gebrek aan testcapaciteit niet als corona zijn geïdentificeerd. Het aantal coronadoden in het land wordt geschat op 68, zeggen de autoriteiten.

Dat Noord-Korea pas nu te maken krijgt met een echte coronagolf, is volgens Koen De Ceuster perfect te verklaren. De Ceuster is Koreakenner en docent moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij wijst erop dat het land twee jaar lang hermetisch van de rest van de wereld afgesloten is geweest.

Waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het totale isolement van Noord-Korea in de loop van januari is opgeschort

Koreakenner Koen De Ceuster

"Dat er nu wel een uitbraak is, is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat het totale isolement van Noord-Korea in de loop van januari is opgeschort", zegt De Ceuster in "De wereld vandaag", op Radio 1. Hij wijst erop dat sindsdien de handel met China is hervat, en de grensstad langs waar die handel gebeurt, is momenteel trouwens in lockdown.

Heel erg lijkt de toestand momenteel niet te zijn. Er zijn maar 68 dodelijke slachtoffers, allicht omdat het land geteisterd wordt door de relatief ongevaarlijke omikronvariant van het virus.

Maar volgens De Ceuster is er wel een probleem met het het Noord-Koreaanse gezondheidssysteem, dat ondermaats is. Zo is er een gebrek aan geneesmiddelen en is de vaccinatiegraad in Noord-Korea "onbestaande". "Het is opvallend dat de hele crisisuitbraak eigenlijk vertrekt met gevallen die in de hoofdstad Pyongyang zijn gerapporteerd", merkt hij op.

Met andere woorden: we weten nauwelijks hoe de toestand in de rest van het land is. Daar is overigens ook sprake van chronische hongersnood. "Een verzwakte bevolking is des te gevoeliger voor infecties", zegt De Ceuster.

Het Noord-Koreaanse regime heeft tot nu toe elk hulpaanbod uit het buitenland afgewezen. Het heeft wel drie vliegtuigladingen met medisch materiaal uit China gekregen.

2022 Kyodo News

Meest gelezen