President Biden heeft erg emotioneel gereageerd op de schietpartij.
Pool/ABACA

President Biden na schietpartij in Uvalde: "Waarom laten we dit gebeuren, wanneer gaan we opstaan tegen wapenlobby?" 

"Hoeveel tientallen kleine kinderen, die getuige waren van wat gebeurde, zagen hun vriendjes in godsnaam sterven alsof ze op een slagveld waren?" De Amerikaanse president Joe Biden heeft erg emotioneel gereageerd op de schietpartij in Uvalde waarbij 19 kinderen en 2 volwassenen gedood zijn. "Als natie moeten we ons afvragen: wanneer zullen we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby?" 

Meteen na zijn terugkeer van zijn meerdaagse reis naar Azië sprak president Joe Biden de Amerikanen toe over het drama in Uvalde. 19 kinderen werden daar gedood door een 18-jarige schutter. Ook 2 volwassenen overleefden de schietpartij niet. Het motief voor de schietpartij is niet duidelijk. De dader werd door de politie doodgeschoten. "In godsnaam, wanneer gaan we opstaan tegen de wapenlobby? Het is tien jaar geleden dat ik als vicepresident de schietpartij in Sandy Hook Elementary School meemaakte. Sinds die dag zijn er 900 schietincidenten op scholen geweest. Het maakt me ziek. We moeten handelen."

Bekijk Biden: "Als natie moeten we ons afvragen wanneer we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby."

Videospeler inladen...

De president, die zelf twee kinderen verloor (niet door wapengeweld), sprak de ouders van de slachtoffers toe. "Een kind verliezen voelt alsof een deel van je ziel wordt weggerukt. Er is een leegte in je borstkas. Het voelt alsof je erin gezogen wordt en er nooit meer uit zal geraken. 

2022 Getty Images

Biden vroeg zich af waarom dergelijke schietpartijen alleen in de Verenigde Staten met dergelijke frequentie gebeuren. "Waarom zijn we bereid te leven met dit bloedbad? Waarom laten we dit gebeuren?" De president noemde het idee dat een 18-jarige in een wapenwinkel twee aanvalswapens kan kopen "gewoon fout". Hij heeft eerder al gepleit voor een verbod op aanvalswapens en ook voor wetten die er moeten voor zorgen dat mensen met psychologische problemen niet aan wapens kunnen geraken. 

Pool/ABACA

Volgens hem kan niet elke schietpartij worden vermeden met strengere wapenwetten, maar zullen ze wel een positief effect hebben. Hij riep de Amerikanen op om te bidden voor de slachtoffers en hun families, maar ook om harder te werken om een volgende tragedie te voorkomen. "Het is tijd om deze pijn om te zetten in actie", besloot hij.

Ook vicepresident Kamala Harris had al gereageerd. Zij moest een toespraak geven tijdens een gala-avond, maar kon daar ook niet om het drama heen. "Onze harten zijn gebroken. Iedere keer opnieuw breken onze harten. Maar onze pijn is niet te vergelijken met die van de ouders die een kind verliezen. Genoeg is genoeg", zei Harris. Ook zij riep alle beleidsmakers op om werk te maken van strengere wapenwetten. 

BEKIJK - Democratisch Senator doet emotionele oproep aan Republikeinen en smeekt hen om strengere wapenwetten te steunen:

Videospeler inladen...

Tot nu toe heeft het Gun Violence Archive in 2022 al meer massa-schietpartijen geteld dan dagen in het jaar: op 144 dagen tijd vonden in de Verenigde Staten 212 massaschietpartijen plaats. Het Gun Violence Archive bestempelt een schietincident als een massa-schietpartij als er minstens vier mensen gewond of gedood worden, de schutter niet inbegrepen.

AFP or licensors

Meest gelezen