Videospeler inladen...

Een zeepbel of de toekomst? Ondanks verdeelde meningen belegt 1 op de 10 Belgische gezinnen in cryptomunten

Bijna 1 op de 10 gezinnen in België belegt in cryptomunten. Dat blijkt uit een rondvraag van de ECB, de Europese Centrale Bank. Nochtans zijn de meningen over crypto's verdeeld. Brecht Van Craen heeft een masterdiploma Digital Currencies op zak en noemt crypto's 'de toekomst'. Econoom Geert Noels daarentegen waarschuwt en noemt de cryptowereld zelfs 'een sekte'.

Een cryptomunt is een digitale of een virtuele munt. Het bestaat alleen in een digitale portefeuille van de eigenaar. Met cryptomunten zijn geen enkele officiële instanties gemoeid. Het bestaat door gebruikers, voor gebruikers. Transacties met crypto's gaan dus ook niet via een bank, maar via een code op het internet.

De waarde van zo'n cryptomunt wordt dan ook niet bepaald door officiële instanties zoals centrale banken. Daar schuilt het grote verschil met munten zoals dollar, pond of euro. Dat zogeheten 'fiat geld' of 'fiduciair geld' heeft waarde omdat centrale banken of overheden hebben beslist dat je er iets mee kan kopen. De waarde van een cryptomunt wordt enkel bepaald door vraag en aanbod op het internet. Bitcoin, ethereum en tether zijn het meest gekend, maar er bestaan duizenden cryptomunten. 

Populariteit van crypto's

Terug naar de cijfers van de ECB dan, waaruit blijkt dat 10 procent van de Belgische gezinnen investeert in zulke cryptomunten. Ongeveer een half miljoen Belgen. Een cijfer dat Van Craen verrast. Volgens hem zijn Belgen nogal terughoudend tegenover de nieuwe technologie. Hij vergelijkt de toenemende populariteit met de komst van het internet en voorspelt nog meer groei: "Er staan ons nog mooie tijden te wachten voor crypto's."

BEKIJK - Brecht Van Craen over cryptomunten en de achterliggende blockchain-technologie

Videospeler inladen...

Believers en non-believers

Het vertrouwen van Van Craen in crypto's is even groot als het wantrouwen van econoom Geert Noels. In "Laat" reageert hij vlijmscherp op de 'hype' rond crypto's: "Het is als een sekte die je probeert te bekeren." Wie investeert in crypto's, zal volgens hem zijn of haar spaargeld zien verdampen.

BEKIJK - Econoom Geert Noels is vlijmscherp voor de cryptowereld

Videospeler inladen...

Geert Noels is niet alleen. Andere economen delen zijn mening en de Europese Centrale Bank tweette na hun rondvraag over het grote risico dat gepaard gaat met crypto's.

Risico's

Wanneer het gaat over beleggen in crypto's, kan je niet om de twee kampen heen. Crypto-enthousiastelingen als Van Craen spreken steevast over 'investeren', maar wanneer je met het andere kamp praat, de sceptici, hoor je vooral het woord 'speculeren'. Hoe dan ook zijn beide partijen het over één ding eens: er zijn risico's aan verbonden.

"Aan investeren zijn altijd risico's verbonden, net als bij aandelen", zegt Van Craen. "Je moet weten wat je doet, investeren zonder kennis is risicovol." Maar volgens hem is investeren in grote munten als bitcoin vergelijkbaar met aandelen kopen bij Google, wanneer het gaat over de risico's. 

BEKIJK - Crypto-beleggers Marnicq en Wim delen hun ervaring

Videospeler inladen...

Van Craen besluit door te bevestigen dat crypto's geen manier zijn om snel rijk te worden: "Zoals elke investering moet je dat op meerdere jaren bekijken, op lange termijn. En dan pas je conclusies trekken."

Nog niet helemaal mee met de cryptowereld? Beluister deze podcast:

BEKIJK - Het volledige gesprek met Brecht Van Craen in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen