Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Schoolschutter in Texas besprak schietpartij kort voordien op Facebook, dit weten we tot nog toe

De 18-jarige Salvador Ramos die gisteren in een basisschool in Uvalde in Texas 21 mensen doodschoot, had zijn plannen kort voordien besproken op Facebook. Dat heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat gezegd op een persconferentie en wordt bevestigd door het socialemediabedrijf. Het persmoment werd even onderbroken door een politieke tegenstander van de gouverneur die pleitte voor meer beperkingen op wapenbezit.

Wat weten we tot nog toe?

  • Halfweg maart kocht Salvador Ramos (18) twee semiautomatische wapens en sloeg hij een grote hoeveelheid munitie in
  • Dinsdag schoot hij zijn grootmoeder in het gezicht, ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht
  • Daarna vertrok hij met haar auto, maar hij reed in een gracht vlak bij de Robb Elementary School
  • In de school schoot hij in één klas 19 kinderen en 2 leerkrachten dood, 17 andere mensen raakten gewond
  • Ongeveer 40 minuten na zijn eerste schoten werd de schutter zelf doodgeschoten door de politie
  • Een precies motief is nog niet duidelijk
  • Salvador Ramos was een eenzaat die afhaakte van school
  • Ramos had geen verleden van mentale problemen en was ook niet bekend bij het gerecht

Op een persconferentie heeft Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van Texas, meer uitleg gegeven over de schietpartij op de lagere school eergisteren. "Het onderzoek loopt nog en er kan nog altijd meer informatie opduiken", benadrukte hij.

Zo blijkt dat de schutter zijn plannen besprak op sociale media net voor hij zijn grootmoeder beschoot. "Naar schatting een half uur voor hij aankwam op de school zette hij: "Ik ga mijn grootmoeder neerschieten" op Facebook", zegt Abbott.

Daarna volgen nog twee berichten. "De tweede post was: "Ik heb mijn grootmoeder beschoten". In een derde, zowat 15 minuten voor hij aankwam aan de school, zei hij dat hij een lagere school ging beschieten."

BEKIJK - Abbott legt uit wat de schutter op Facebook heeft geplaatst:

Videospeler inladen...

In een tweet verduidelijkt een woordvoerder van Facebook dat het niet om publieke posts gaat, maar dat de schutter privéberichten verstuurde die pas na de schietpartij werden ontdekt. Het socialemediabedrijf zegt dat het nauw samenwerkt met het gerechtelijk onderzoek.

Mentale gezondheidszorg vs lakse wapenwetten

In zijn persconferentie gaf gouverneur Abbott ook nog een lange uitleg over het gebrek aan mentale gezondheidszorg in de regio die volgens hem grotendeels verantwoordelijk was voor dergelijke drama’s. Een oorzaak die wel vaker door Republikeinen wordt aangehaald voor wapengeweld. Daarop werd hij onderbroken door de Democraat Beto O’Rourke. Die neemt het eind dit jaar tegen hem op in de gouverneursverkiezingen.

O’Rourke hekelt dat Abbott geen woord rept over de lakse wapenwetten die volgens hem nochtans aan de basis liggen van de schietpartijen op scholen. De Democraat heeft van het verstrengen van de wapenwetgeving een van zijn voornaamste programmapunten gemaakt.

"Het is nu het moment om de volgende schietpartij te stoppen en u doet niets", zegt hij. "U kiest ervoor om er niets aan te doen." O'Rourke wordt uitgejouwd door de entourage van de gouverneur en mensen uit het publiek. "U bent een zieke smeerlap om naar hier te komen om een politiek punt te scoren", klonk het onder meer. Uiteindelijk wordt O'Rourke door de ordediensten naar buiten begeleid.

Een journalist vraagt Abbott later op het persmoment of O’Rourke geen punt heeft. De schutter heeft namelijk legaal zonder problemen semiautomatische wapens kunnen kopen en er een bloedbad mee kunnen aanrichten. Volgens Abbott bestaat de wetgeving die dat toelaat al decennialang en leverde dat tot voor kort weinig problemen op, waarna hij opnieuw naar de mentale gezondheidszorg verwijst.

BEKIJK - Het moment waarop O’Rourke de persconferentie onderbreekt:

Videospeler inladen...

Of het nu aan een gebrek aan mentale gezondheidszorg of te lakse wapenwetten ligt, zeker is dat de schietpartij opnieuw onschuldige slachtoffers heeft geëist. 19 jonge kinderen en twee volwassenen lieten het leven, onder wie ook de 10-jarige Amerie. Haar vader vertelt bij de Amerikaanse nieuwszender CNN hoe hij bij de school aankwam en van een vriendinnetje van Amerie hoorde dat zijn dochter er niet meer was. (bekijk de getuigenis in de tweet hieronder)

Meest gelezen