Foto ter illustratie

24 jongeren onwel na meldingen over "needle spiking" op tienerfestival in Hasselt, eerste resultaten negatief

In Hasselt werden 24 jongeren onwel op tienerfestival We R Young. Een deel daarvan zegt een prik te hebben gevoeld. Tien jongeren zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek en bij vier van hen werd gezocht naar sporen van drugs. Het parket onderzoekt of het om een geval van "needle spiking" gaat of om massahysterie. De eerste resultaten van het urineonderzoek zijn voorlopig negatief.

Gisteren vond in Hasselt We R Young plaats, een festival dat specifiek gericht is op jonge tieners. Wie ouder is dan 16 jaar komt er niet in. Zo willen de organisatoren dat jongeren op een veilige manier een eerste festivalervaring kunnen opdoen. Toch is het festival dat normaal tot 20 uur zou duren al om 19 uur vervroegd stopgezet.

BEKIJK - "Paniek en hysterie is redelijk verontrustend, zeker met alle festivals die er aankomen", zegt Jos Vandekerkhof van het Jessa Ziekenhuis in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Rond 17 uur voelde een eerste meisje zich onwel", zegt de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA). "Ze zei dat ze een prikje had gevoeld. Het uur daarna kwamen er nog verschillende jongens en meisjes aan op de hulppost, het werd een echte toeloop."

In totaal hebben 24 jongeren zich gemeld met misselijkheid, hyperventilatie en hoofdpijn. Een aantal van hen zouden een prik gevoeld hebben, maar niet allemaal. Tien tieners zijn preventief naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.

Het parket is een onderzoek gestart naar mogelijke "needle spiking". Zo wordt onderzocht of de tieners die een prik gevoeld hebben, ook effectief geprikt zijn. "Voor alle duidelijkheid, we weten niet of het over needle spiking gaat", vertelt Anja De Schutter van het parket. "Zijn de jongeren onwel geworden en is er daarna paniek uitgebroken? Of zijn ze onwel geworden omdat er paniek is uitgebroken? Dat is niet duidelijk op dit moment."

BEKIJK - "Het is nog niet duidelijk of er sprake is van een misdrijf", zegt Anja De Schutter van het parket van Limburg in "Het journaal":

Videospeler inladen...
Zijn de jongeren onwel geworden en is daarna paniek uitgebroken? Of zijn ze onwel geworden omdat er paniek is uitgebroken?
Anja De Schutter, parket Limburg

De Schutter vertelt dat slechts bij vier jongeren gezocht werd naar sporen van drugs. "Men heeft de jongeren grondig onderzocht en actief gespeurd naar prikletsels. Daarbij is men heel streng geweest, dus alle wondjes die ook maar enigszins afkomstig kunnen zijn van een naald zijn in aanmerking genomen. Na dat onderzoek heeft men vier jongeren, vier meisjes, weerhouden en bij die vier meisjes is besloten verder toxicologisch onderzoek te doen."

Wat is "needle spiking"?

Needle spiking is een fenomeen waarbij mensen geprikt worden - meestal tijdens het uitgaan - en zich daarna duizelig of onwel voelen. Aangenomen wordt dat er een soort drug wordt ingespoten. De eerste meldingen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, in oktober vorig jaar.

De eerste resultaten van het urineonderzoek zijn negatief, vertelt Jos Vandekerkhof van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij benadrukt wel dat de urinetest enkel zocht naar de meest courante sporen van drugs. Mogelijk kunnen andere testen dus alsnog iets opleveren, maar die resultaten worden pas vrijdag of zaterdag verwacht.

Het parket heeft in elk geval wel de bloedstalen opgevraagd die zijn afgenomen bij 5 tieners. 4 van de 5 kwamen terecht in het Jessa Ziekenhuis, de vijfde tiener in een ander ziekenhuis. De bloedstalen die zijn opgevraagd zullen in beslag worden genomen en worden door het Limburgse parket veiliggesteld. Het gerechtelijk lab zal ze nu onderzoeken.

BEKIJK - "We moeten vooral kalm blijven. Als je je onwel voelt, ga naar de medische diensten. Angst voor needle spiking is niet nodig, maar hou elkaar in de gaten", zegt Tina Van Havere in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Getuige: "Best wel angstig dat het mij ook ging overkomen"

Verschillende jongeren die aanwezig waren, spreken over paniek op het festivalterrein. "We hadden gehoord dat er een meisje was neergevallen door een drugsspuit en daarna zagen we verschillende andere mensen neervallen", zegt Valerie. "Heel veel meisjes begonnen te wenen." Kyan zegt dat hij verschillende personen door hun benen heeft zien zakken. "Ze waren echt helemaal weg", legt hij uit.

BEKIJK - "Sommigen gingen eerst door de knieën, maar anderen vielen onmiddellijk op de grond":

Videospeler inladen...

"Tijdens het optreden van Joost viel een meisje plots op de grond en begon ze over te geven, wat leidde tot paniek", vertelt de 14-jarige Anne. "Daarna vielen er meer mensen flauw. Ook een van mijn beste vriendinnen. We waren aan het dansen op een liedje en plots zei ze dat ze zich misselijk voelde. Ze viel flauw en werd weggedragen. Net als vele anderen is zij naar het ziekenhuis gebracht."

Ook Jill en Lore, beiden 14, zagen met eigen ogen dat er paniek ontstond: "Plots was er veel paniek op het terrein. We zijn naar de politie gegaan, maar die zeiden dat er niets aan de hand was. Wij hebben er dan voor gekozen om weg te gaan. We denken dat er massapaniek is ontstaan".

BEKIJK - "Plots was er veel paniek op het terrein":

Videospeler inladen...

Psychologisch aspect

De voorbije dagen kwam het fenomeen van "needle spiking" volop in het nieuws nadat 14 Mechelse voetbalsupporters zich plots onwel voelden kort nadat ze een prik hadden gevoeld. Bij de slachtoffers werden toen volgens de politie prikletsels gevonden, maar het is onduidelijk of die ook medisch zijn vastgesteld. 

De kans bestaat dat er een psychologisch aspect meespeelt nu er weer veel aandacht is voor "needle spiking", zeggen experten. "Je mag niet onderschatten wat het effect is op de omgeving als iemand zich onwel begint te voelen. Al snel voelt iemand anders ook iets", zei drugsonderzoeker Tina Van Havere daar gisteren in "Laat" nog over. 

Verschillende jongeren gaven gisterenavond ook aan dat een artiest op het podium zou hebben gezegd om naar de EHBO-post te gaan "als je een prik voelt". Volgens anderen zou de artiest "als je je onwel voelt" gezegd hebben. Mogelijk heeft dat de paniek mee doen ontstaan.

Meest gelezen