© 2022 by ZUMA Press Wire Service

Een eenzaat die afhaakte op school en plots foto's van geweren postte: dit weten we al over de schutter in Uvalde

Wat voor iemand was Salvador Ramos, de jongeman die volgens de lokale autoriteiten in een lagere school in de Texaanse stad Uvalde 19 kinderen en 2 volwassenen doodde? De eerste getuigenissen schetsen het beeld van een gepeste eenzaat, die geleidelijk aan afhaakte op school. 

Erg veel is er nog niet doorgesijpeld over de 18-jarige jongeman die in een lagere school in Uvalde 19 kinderen en 2 volwassenen vermoordde, voor hij door de politie werd gedood. Salvador Ramos woonde zelf ook in het kleine Texaanse stadje met 16.000 inwoners, tussen San Antonio en de Mexicaanse grens. 

Ramos, afkomstig uit een weinig bemiddelde familie, zou het niet altijd gemakkelijk hebben gehad op school, getuigen klasgenoten in de Amerikaanse pers. Hij werd af en toe gepest met zijn kledij en met de financiële situatie van zijn familie. De voorbije maanden kwam hij nog nauwelijks naar school. Af en toe een sms naar een schoolkameraad om samen te gamen, dat was alles wat zijn klasgenoten nog hoorden. 

Het voorbije jaar werkte hij in een Wendy's-hamburgerrestaurant in Uvalde. Daar gaf hij een maand geleden zijn ontslag. Volgens de manager was hij "erg op zichzelf", vertelt de man aan de New York Times "Mijn werknemers praten met elkaar en zijn vriendelijk. Zo was hij niet. Niemand kende hem echt."

BEKIJK - In deze VRT NWS Live woensdagochtend brachten we een laatste stand van zaken.

Videospeler inladen...

Foto's van geweren

Het bleef vrij stil rond Ramos, tot een paar dagen geleden. Toen plaatste hij foto's van munitie en automatische AR15-geweren op Instagram. Volgens de autoriteiten had hij die onmiddellijk gekocht toen hij 18 jaar was geworden.

Ook een klasgenoot kreeg vergelijkbare foto's doorgestuurd in een bericht. Toen die vroeg waarom hij dat materiaal had, reageerde Ramos met een sussend "maak je geen zorgen". "Ik zie er nu helemaal anders uit, je zou me niet meer herkennen", kreeg de klasgenoot nog te horen.

© 2022 by ZUMA Press Wire Service

Ramos zou ook een willekeurige gebruiker, een meisje dat niet in Texas woont, in de geweerfoto's op Instagram hebben getagd, met de vraag of zij ze kon reposten, een vraag die zij verbaasd afwimpelde. De ochtend van zijn aanval kreeg ze het bericht: "Ik sta op het punt". Ze vroeg meer details, hij antwoordde: "Dat vertel ik voor 11" en "ik wil je een geheimpje vertellen". Rond de middag werd duidelijk wat hij bedoelde. 

Meest gelezen