AP

Na tal van aantijgingen: acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor de aanranding van drie mannen

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (62) zal voor een Britse rechter moeten verschijnen. Dat meldt het Britse openbaar ministerie. Er zijn vier aanklachten tegen hem voor aanranding van drie mannen. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de VS zijn er in het verleden al gelijkaardige beschuldigingen tegen hem geuit, maar nu moet Spacey dus zeker voor een Britse rechtbank verschijnen.

Volgens het Britse openbaar ministerie gaat het om vier aanklachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij drie mannen. De aanklachten zijn het resultaat van een onderzoek dat eerder dit jaar was geopend na verschillende klachten over Spacey, zegt het openbaar ministerie. 

"Er wordt M. Spacey ook ten laste gelegd dat hij iemand gedwongen zou hebben tot penetratie. De officiële aanklachten komen er na onderzoek van de Metropolitan Police", zo staat in een officiële mededeling van het Britse openbaar ministerie. "We herinneren iedereen eraan dat de strafrechtelijke procedure nu is opgestart, maar dat M. Spacey recht heeft op een eerlijk proces."

Beschuldigingen van seksueel misbruik sinds 2017

In 2017 kwamen de eerste verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Spacey naar buiten. Acteur Anthony Rapp bond als eerste de kat de bel aan in een uitgebreid interview met Buzzfeed. Hij vertelde hoe hij als 14-jarige op een feestje seksueel werd benaderd door een dronken Spacey (toen 26). Rapp belandde nadien in het appartement van Spacey, waar hij onder de acteur belandde, maar toch kon vluchten. 

Na de getuigenis van Rapp liet Spacey via Twitter weten voortaan openlijk als homoseksueel door het leven te gaan, nadat hij jarenlang relaties had met zowel mannen als vrouwen. Daar kwam veel kritiek op: Spacey zou de aandacht willen afleiden van de aantijgingen, en de homogemeenschap in een slecht daglicht zetten.

Het bleef niet bij de getuigenis van Rapp. Al snel volgden 20 verschillende klachten over grensoverschrijdend gedrag door Spacey bij 20 mannen, allemaal in de context van het Old Vic Theatre in Londen. Al die mannen zouden in de theaterzaal in contact gekomen zijn met Spacey, tussen 1995 en 2013. Spacey was een tijdlang artistiek directeur van het Londense theater. Tussen 2004 en 2015 woonde en werkte de acteur voltijds in Londen. 

Spacey kwam hierdoor in het oog van een mediastorm terecht. Hij verloor in die periode zijn hoofdrol in de Netflixreeks "House of Cards", en werd weggeknipt uit de film "All the money in the world". Spacey verdween daarna volledig uit de aandacht, tot begin deze maand. Toen raakte bekend dat Spacey voor het eerst sinds het losbarsten van het schandaal rond hem een filmrol te pakken had. 

Tot nu toe heeft Spacey alle beschuldigingen over seksueel wangedrag met klem ontkend. De 62-jarige acteur won in het verleden een Oscar voor zijn rol in "American Beauty" en "The Usual Suspects".

Meest gelezen