"Goodfellas"-acteur Ray Liotta (67) onverwacht overleden

De Amerikaanse acteur Ray Liotta (67) is overleden. Dat melden Amerikaanse media. Hij is vooral bekend van zijn hoofdrol in de filmklassieker "Goodfellas" van Martin Scorsese. Daarnaast speelde hij onder meer mee in "Cop land" en "Hannibal". En leende hij zijn stem aan Tommy Vercetti in het videogame "GTA: Vice City".

Ray Liotta werd in 1954 geboren in Newark in de Amerikaanse staat New Jersey en belandde vrij snel in een weeshuis. Pas toen hij 6 maanden was, werd hij geadopteerd door de familie Liotta. Hij studeerde later drama en speelde initieel vooral mee in musicals.

Intussen had Liotta de smaak van het acteren echt te pakken. Hij verhuisde naar de overkant van het water - naar New York - en begon aan audities mee te doen. Zijn eerste televisierol van betekenis kwam er in de Amerikaanse soap "Another world" op NBC. Jarenlang speelde hij er de rol van Joey Perrini. 

Daarna verhuisde hij naar Los Angeles om aan zijn filmcarrière te werken. In 1986 speelde hij mee in de film "Something wild". Daarvoor kreeg hij meteen een eerste nominatie voor een Golden Globe, al kon hij die nominatie niet verzilveren.

FOTO - Ray Liotta helemaal links naast Robert De Niro, Paul Sorvino en Joe Pesci, promofoto van de film "Goodfellas":

2012 Getty Images

De grote doorbraak kwam er in 1990 met zijn rol van Henry Hill in de maffiafilm "Goodfellas" geregisseerd door de legendarische cineast Martin Scorsese. Liotta speelde er de hoofdrol naast Robert De Niro en Joe Pesci. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een jongeman die doorgroeit binnen de maffia. Uiteindelijk loopt Hill tegen de lamp en wordt hij spijtoptant.

BEKIJK - De trailer van "Goodfellas":

Daarna speelde Liotta onder meer mee in de thriller "Unlawful entry" (1992), de politiefilm "Cop Land" (1997) en in de misdaadfilm "Phoenix" (1998). Hij speelde ook een bijrol in de film "Hannibal" (2001) naast onder meer Anthony Hopkins die opnieuw de rol van Hannibal Lecter op zich nam. "Hannibal" is het vervolg op de filmklassieker "The silence of the lambs".

Daarna nam Liotta vooral bijrollen op het grote en kleine scherm op zich. Zo speelde hij tot voor kort een corrupte flik in de televisieserie "Shades of blue". Daarnaast deed hij ook wel eens een cameo of een kleine rol in animatieseries zoals "Spongebob Squarepants" en "Family guy".

Fans van het videogame "GTA: Vice City" zullen Liotta zeker ook kennen. De acteur sprak het hoofdpersonage Tommy Vercetti in.

BEKIJK - Trailer van "GTA: Vice City":

Meest gelezen