75 jaar na zijn dood voert auteur Felix Timmermans boekenverkoop in Vlaanderen aan met "Boerenpsalm"

“Boerenpsalm” van Felix Timmermans uit 1935, onlangs opnieuw uitgegeven, is het best verkochte boek in Vlaanderen op dit moment. In juni komen er twee herdrukken. Bart Van Loo, die een voorwoord schreef, noemt het succes hoopvol. De inspanning loont om “een oude klassieker opnieuw te laten opgaan in de vaart der volkeren”.

“Boerenpsalm”, een roman Van Felix Timmermans uit 1935, voert de verkoopscijfers aan in de Vlaamse boekhandel en geeft daarmee de nieuwe Dimitri Verhulst of Tom Lanoye het nakijken. Bart Van Loo, die in de nieuwe uitgave van “Boerenpsalm” een voorwoord schreef, had dit succes niet verwacht: “Het moet een of twee generaties geleden zijn dat Timmermans dit succes heeft gekend. Het is onverhoopt, maar tegelijk een teken van hoop. Als je met een klein dreamteam en een moedige uitgever je nek uitsteekt kan het dus wel: een oude klassieker opnieuw laten opgaan in de vaart der volkeren”, zegt Bart Van Loo.

BEKIJK: Bart Loo in "De Afspraak" over "Boerenpsalm" van Felix Timmermans (16 mei 2022)

Videospeler inladen...

"Boerenpsalm" van Felix Timmermans verscheen in 1935. De roman vertelt het verhaal van boer Wortel, wiens leven gedomineerd wordt door de natuur, maar ook getekend is door tegenspoed. Het boek werd in 1989 verfilmd door Roland Verhavert met Ronny Waterschoot in de hoofdrol.  

Bart Van Loo, bekend van "De Bourgondiërs", heeft zich ontpopt tot  ambassadeur van het boek van Felix Timmermans: "Het vitalisme van "Boerenpsalm" komt aanwaaien uit een onaangetast, verdwenen Vlaanderen. Mede daarom verschijnen Timmermans’ zinnen vandaag als een medicijn dat ons beetje bij beetje – consequent innemen tot de roman uit is – laat afkicken van het jachtige leven dat het onze is. Genereus schenkt het ons wat broodnodige aarding."

De nieuwe editie van “Boerenpsalm” bevat ook nieuwe illustraties van schilder Koen Broucke. Tegelijk loopt er een tentoonstelling in het Jakob Smitsmuseum in Mol. In het boek zijn ook teksten van Timmermans-biograaf Gaston Durnez opgenomen. Al die elementen, samen met de 75e verjaardag van het overlijden van Timmermans en de media-aandacht voor het boek, hebben de verkoop een forse duw gegeven, meldt Standaard Uitgeverij, waartoe Davidsfonds Literair behoort. Op dit moment is de eerste druk helemaal uitverkocht. Vanaf 2 juni ligt de tweede druk in de winkel en op 16 juni de 3e. Ondanks papierschaarste, laat de uitgeverij nog weten.

Bart Van Loo en "Boerenpsalm" van Felix Timmermans - foto Rhode Van Elsen

Meest gelezen