Archiefbeeld

Op het strand van Koksijde bijna 100 onontplofte springtuigen ontdekt op enkele maanden tijd

In Koksijde zijn in 3 à 4 maanden tijd al zo'n 100 springtuigen gevonden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze zijn gevonden door het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust dat systematisch onze kust afkamt. Na tientallen jaren is het ongeveer halverwege. 

Sinds 1997 al kamt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust stuk per stuk onze kust af, op zoek naar springtuigen uit de twee wereldoorlogen die nog niet ontploft zijn. Een titanenwerk. Na tientallen jaren is het Agentschap nog maar halverwege ongeveer. Het vraagt dan ook gemakkelijk maanden werk om een stuk strand van amper 1 tot 2 kilometer te onderzoeken. 

De afgelopen maanden was Koksijde aan de beurt, of toch een zone in het westen van de gemeente, in de richting dus van De Panne. Het onderzoek daar startte in februari en loopt nog tot midden volgende maand. "Gemiddeld vonden we om de 2 dagen een springtuig", vertelt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, "in totaal gaat het om een 100-tal springtuigen. Die zijn weggebracht door de ontmijningsdienst DOVO of daar en op dat moment, gecontroleerd tot ontploffing gebracht."

Geen onmiddellijk gevaar

Een 100-tal springtuigen klinkt dan wel veel, uitzonderlijk is het niet. "Dat aantal is vergelijkbaar met andere zones aan de kust", weet Timmermans. Dat betekent meteen ook dat er, ondanks de inspanningen van het Agentschap, nog altijd duizenden onder het zand liggen. Al is er geen onmiddellijk gevaar, stelt Timmermans gerust. "Die historische springtuigen liggen vooral aan de laagwaterlijn. Soms liggen ze maar een meter diep, maar in die zone worden geen grote putten gegraven. Dus het risico is erg beperkt. Het is zeker niet zo dat ze op de toeristische stukken strand liggen op een halve meter diep."

Meest gelezen