Europa Press 2022

Al Jazeera wil Israël aanklagen bij Internationaal Strafhof voor de dood van journalist Shireen Abu Akleh

De Arabische nieuwszender wil Israël aanklagen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens het doodschieten van Shireen Abu Akleh, een journaliste van Al Jazeera. Qatar en de Palestijnse Autoriteit geven Israëlische soldaten de schuld van de dood van Abu Akleh. 

Het doodschieten van Shireen Abu Akleh op 11 mei in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever blijft de gemoederen beroeren. De Palestijnse Autoriteit zegt dat Israëlische militairen de vrouw bewust hebben doodgeschoten; Israël ontkent dat. Probleem is dat beide kampen deels bewijsmateriaal in handen hebben en weigeren samen te werken aan een onderzoek. Het wederzijdse wantrouwen is daarvoor te groot. Israël zegt wel te willen samenwerken aan een onderzoek op voorwaarde dat de Verenigde Staten daarbij betrokken worden.

Al Jazeera, de populaire nieuwszender uit de Golfstaat Qatar waar Abu Akleh al jaren voor werkte, is ziedend en wil Israël nu voor het Internationaal Strafhof in Den Haag dagen wegens moord op Abu Akleh. 

Probleem is dat dat in feite niet kan. Volgens de statuten van het Strafhof kunnen enkel de landen die het verdrag ondertekend en geratificeerd hebben een procedure inluiden en daarnaast ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de openbare aanklager van het Strafhof zelf. Privépersonen of bedrijven en instellingen zoals Al Jazeera kunnen dat niet.

Dat weet Al Jazeera ook natuurlijk, maar wellicht wil de zender de kwestie op de agenda houden. Zo zou de Palestijnse overheid de zaak wel kunnen aankaarten bij het Strafhof, want die heeft het verdrag ondertekend en geratificeerd. Israël heeft het ondertekend, maar niet geratificeerd en is dus geen partner in het Strafhof. Qatar, het land waar Al Jazeera gevestigd is, heeft niet ondertekend. Al Jazeera kan zo wel de aanklager van het Strafhof aanzetten om een onderzoek in te stellen. Het hof kan overigens ook enkel misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden, etnische zuivering of volkerenmoord vervolgen en de dood van een persoon lijkt niet in die lijst te passen. 

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" van 11 mei 2022 over de dood van Shireen Abu Akleh (sommige beelden kunnen als hard worden ervaren):

Videospeler inladen...

Gisteren beschuldigde de Palestijnse Autoriteit Israëlische soldaten van een doelbewuste moord op de journaliste. De Palestijnen hebben als bewijsmateriaal de kogel die Abu Akleh gedood heeft. Volgens hen is dat munitie voor de Ruger Mini-14, een geweer dat door Israëlische troepen en veiligheidsdiensten gebruikt wordt. Israël wil die kogel laten onderzoeken, maar de Palestijnen weigeren om die uit handen te geven. 

Meest gelezen