Regisseur Lukas Dhont nam Eden Dambrine, één van de hoofdrolspelers in "Close", mee op het podium.
AFP or licensors

Gouden Palm voor Ruben Östlund, Lukas Dhont wint Grand Prix voor "Close", ook andere Belgen vallen in de prijzen

De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gaat naar de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor "Triangle of sadness". Hij wint de prestigieuze prijs al voor de tweede keer. Regisseur Lukas Dhont heeft de gedeelde Grand Prix gewonnen, voor zijn tweede langspeelfilm “Close”. En het Belgische feest in Cannes is compleet, met de gedeelde juryprijs voor "De acht bergen" van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, en een speciale jubileumprijs voor de 75e verjaardag van het filmfestival voor de broers Dardenne.

Met 3 Belgische inzendingen bij de 21 films in de officiële competitie voor de Gouden Palm was er dit jaar in Cannes sprake van een echte Belgische golf. De Gouden Palm moeten onze Belgische filmmakers echter overlaten aan de Zweedse regisseur Ruben Östlund, voor "Triangle of sadness", een duistere satire over twee modellen, die worden uitgenodigd op een exclusieve cruise voor superrijken.

"We hadden maar één doel: een film maken die het publiek interesseerde, en hen deed nadenken door een beetje te provoceren", aldus Östlund in zijn dankwoord. "Dat is alvast gelukt bij de jury: we waren allemaal extreem gechoqueerd", aldus voorzitter Vincent Lindon. 

Het is al de tweede keer dat Ruben Östlund (48) de Gouden Palm wint, na de eerste Gouden Palm in 2017 voor "The Square". Met zijn tweede onderscheiding komt hij in de club van de "dubbele winnaars" in Cannes, met onder meer de broers Dardenne, Ken Loach en Michael Haneke.

Een dolblije Ruben Östlund, die voor de tweede keer in vijf jaar tijd de Gouden Palm wint.
AFP or licensors

Een samenvatting van de belangrijkste beelden van de avond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

BEKIJK - filmman Lieven Van Gils analyseert de drie Belgische prijzen in Cannes

Videospeler inladen...

Emotionele Lukas Dhont: "Ik draag deze prijs op aan de tederheid"

Twee films, twee prijzen in Cannes voor de Gentse filmmaker Lukas Dhont. 4 jaar geleden won hij op het filmfestival de Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut voor “Girl”. Nu wint Dhont de Grand Prix, dat is de belangrijkste prijs in Cannes na de Gouden Palm. De jury reikt die onderscheiding uit aan twee films: "Close" en "Stars at noon" van de Franse filmmaakster Claire Denis.

"Close" is een gestileerde film over de intense vriendschap tussen twee 13-jarige jongens die abrupt verstoord wordt. Een intens verhaal over liefde en vriendschap op jonge leeftijd, waarvoor Dhont inspiratie haalde uit zijn eigen tienerjaren. 

Dat Dhont een serieuze kanshebber was om in Cannes in de prijzen te vallen, bleek al na de première van “Close”, afgelopen donderdag. Daar kregen de regisseur, en zijn cast en crew niet één staande ovatie, maar twéé. Nog voor de première zelf was er al een oorverdovend applaus voor Dhont en zijn hele ploeg. “Puur kippenvel”, zo omschreef VRT NWS-filmman Lieven Van Gils het. En dan moest de staande ovatie van tien minuten na de première nog komen. 

Na opnieuw een lang en oorverdovend applaus bedankt Dhont in een emotioneel dankwoord in vloeiend Frans een pak mensen. Beginnen doet hij met de woorden "ik ben erg ontroerd", met aan zijn zijde Eden Dambrine, één van de hoofdrolspelers in "Close". 

Woorden van dank zijn er voor zijn partner Davy en zijn broer, de producer van "Close". "We maken al samen films sinds we 12 jaar zijn", aldus Dhont. "Bedankt papa, de hele ploeg acteurs en iedereen achter de schermen, die zijn hart en ziel in deze film heeft gestoken."

Deze prijs is voor de tederheid, en voor iedereen die liefde verkiest boven angst

Lukas Dhont in zijn dankwoord na zijn Grand Prix voor "Close" in Cannes

Na een plechtig woordje voor alle financiële partners, richtte Dhont zich uitgebreid tot zijn moeder in de zaal. "Bedankt mama, om mij te tonen welke kracht cinema kan hebben. Ik sta hier, dankzij jou. Jij hebt me geholpen om mijn eigen stem te vinden, waarmee ik contact kan leggen met anderen."

BEKIJK - het emotionele dankwoord van Lukas Dhont, met zijn moeder in de hoofdrol:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Dhont had het ook over de coronacrisis: hoe die verplichte afstand van zijn geliefden moeilijk was voor hem. "Ik draag deze film op aan al wie mij dierbaar is. Ik wilde een film maken over tederheid, met jongens die zich niets aantrekken van wat mensen daarvan vinden. Want kwetsbaar zijn, is geen zwakte. Iemand anders dichterbij laten komen: zo wordt kwetsbaarheid een superpower", aldus een geëmotioneerde Dhont. "Ik draag deze prijs op aan de tederheid, en aan de moed van iedereen die liefde verkiest boven angst."

AFP or licensors

Gedeelde juryprijs voor Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen

Ook filmkoppel Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen valt in de prijzen: ze winnen de juryprijs in Cannes, die net als de Grand Prix aan twee films wordt uitgereikt. Het duo moet de prijs delen met de Poolse regisseur Jerzy Sklimowski, voor zijn film "EO", over de reis van een ezel.

"De acht bergen" is een verfilming van de gelijknamige bestseller van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti. Het boek gaat over de onverwoestbare vriendschap tussen Pietro, een stadsjongen uit Milaan, en Bruno, een jongen uit de bergen. Ze leren elkaar tijdens hun kindertijd kennen tijdens een zomervakantie in de bergen. Over de jaren heen verwatert het contact, maar hun band blijft overeind.

Voor actrice Charlotte Vandermeersch is "De acht bergen" haar allereerste project als regisseur. Van Groeningen zou de film oorspronkelijk alleen regisseren, Vandermeersch zou mee het scenario uitschrijven. Die samenwerking liep zo vlot, dat van Groeningen zijn vrouw prompt vroeg om mee te regisseren, en dat levert het koppel een prestigieuze filmprijs op.

AFP or licensors

Deze film heeft ons weer samengebracht, en dat was nodig

Charlotte Vandermeersch, in haar dankwoord na het winnen van de juryprijs in Cannes

Dat het koppel zich in woelig water bevond toen ze "De acht bergen" begonnen te maken, bleek uit het emotionele dankwoord van Charlotte Vandermeersch. In het Frans bedankte ze eerst meermaals de jury, voor ze zich tot haar partner richtte.

"We wilden een film maken over het leven, in alle kwetsbaarheid, en ook in alle sterkte. Over de vier seizoenen van het leven, die we ook letterlijk tijdens de opnames hebben meegemaakt in de bergen. Felix, door die film samen te maken, zijn we enorm krachtig geweest, maar ook breekbaar. Die film heeft ons weer samengebracht. En dat was nodig. Ik bedank je met heel mijn hart, ik zie je graag", zo klonk het bij Vandermeersch voor ze van Groeningen bedankte met enkele klinkende zoenen.

Van Groeningen bedankte op zijn beurt in het Engels de Italiaanse hoofdrolspelers in "De acht bergen", en de producenten van de film. Waarna Vandermeersch ook nog schrijver Paolo Cognetti bedankte: "jij hebt je hart in het boek "De acht bergen" gelegd, en wij op onze beurt in de film". Tot slot werd ook Rufus bedankt, de zoon van Vandermeersch en van Groeningen. "Bedankt voor je liefde en geduld voor ons."

BEKIJK - de enthousiaste bedankingskussen van Charlotte Vandermeersch

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

BEKIJK - In een eerste reactie blikken Charlotte en Felix terug op hun enthousiaste kus op het podium na hun dankwoord, en de vreemde aanloop naar vanavond: "Pas deze namiddag kregen we de vraag om terug te keren naar Cannes":

Videospeler inladen...

"Weer" prijs voor de broers Dardenne

De Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn habitués op het filmfestival van Cannes. Ze werden al talloze keren geselecteerd voor de officiële competitie en konden al voor de derde keer de Gouden Palm winnen, en zo een historisch record neerzetten. 

Dat record is niet voor dit jaar, maar de Dardennes gaan ook niet met lege handen naar huis. Ze winnen de speciale onderscheiding n.a.v. de 75e verjaardag van het filmfestival van Cannes.

Hun film “Tori en Lokita” gaat over twee jonge Afrikaanse vluchtelingen die afzonderlijk naar België trekken en vriendschap sluiten in moeilijke omstandigheden. In de film spelen met Charlotte De Bruyne (bekend van de Eén-reeks “De twaalf”) en Tijmen Govaerts (bekend van Eén-reeks “Twee zomers") ook twee jonge Vlaamse acteurs mee.

BEKIJK - In een eerste interview na de prijsuitreiking tonen de broers Dardenne hun officiële oorkonde. "Ze hebben een nieuwe prijs voor ons gecreëerd. We zijn erg blij met de erkenning", klinkt het:

Videospeler inladen...

Een overzicht van de winnaars in Cannes:

 • Gouden Palm: Ruben Östlund - "Triangle of sadness"
 • Grand Prix: Lukas Dhont - "Close" en Claire Denis - "Stars at noon"
 • Juryprijs: Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen - "De acht bergen" en Jerzy Skolimowski - "EO"
 • Beste regie: Park Chan-Wook – "Decision to leave"
 • Beste scenario: Tarik Saleh – "Boy from heaven"
 • Beste actrice: Zar Amir Ebrahimi - "Les nuits de Mashhad"
 • Beste acteur: Song Kang-Ho - "Broker" 
 • Prijs voor de 75e editie van het filmfestival van Cannes: Jean-Pierre en Luc Dardenne - "Tori en Lokita"
 • Caméra d'Or (de prijs voor het beste debuut): Riley Keough (de kleindochter van Elvis Presley) en Gina Gammell - "War Pony", een productie van het Belgische Caviar
 • Beste kortfilm: Jianying Chen - "The water murmurs"
 •  Eerder kregen acteur Tom Cruise en acteur/regisseur Forest Whitaker een Gouden Erepalm.

Meest gelezen