AFP or licensors

Gouverneur van Texas "was misleid over politieoptreden tijdens schietpartij" en vraagt onderzoek

Greg Abbott, de gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, wil een onderzoek naar het optreden van de politie tijdens de schietpartij in een basisschool in Uvalde. Eerder deze week sprak hij zich nog lovend uit over de politie, maar hij bekent nu dat hij misleid was en niet over de juiste informatie beschikte. De politie heeft toegegeven dat ze te lang wachtte om het klaslokaal binnen te gaan, waar de schutter uiteindelijk 19 kinderen en 2 volwassenen doodde.

Greg Abbott, de gouverneur van Texas, is naar eigen zeggen misleid over het politieoptreden tijdens de schietpartij in de basisschool in Uvalde. Dat zei hij gisteren tijdens een persconferentie. Hij had de informatie die hij na het bloedbad had ontvangen, doorgegeven aan het publiek, "maar bepaalde informatie die ik kreeg blijkt niet te kloppen en daar ben ik woedend over".

Kritiek van ouders

Steven McCraw, het hoofd van de veiligheidsdiensten in Texas, gaf eerder op de dag al toe dat de politie de "verkeerde beslissing" maakte door niet snel de klas binnen te gaan waar de schutter zich had verschanst. Hij bevestigde daarmee kritiek die was gerezen bij onder meer ouders van slachtoffers. 

De agenten wachtten op versterking van de grenspolitie, die daarna het gebouw bestormden en de schutter doodschoten. “Ze dachten dat ze de schutter ingesloten hadden en dat die geen gevaar meer vormde voor de kinderen. Ze hebben daarop drie kwartier in de gang gewacht vooraleer in actie te treden. Dat was fout.” 

En gaat in tegen de voorschriften die ingevoerd werden na het bloedbad in de school van Columbine in de staat Colorado in 1999. Die bepalen dat de politie bij dergelijke schietpartij de schutter zo snel mogelijk moet pogen uit te schakelen. 

Het tijdsschema van de schietpartij

De schutter zou om 11.28 uur zijn aangekomen bij de school en reed toen zijn auto in een gracht. Hij stapte uit en opende meteen het vuur op enkele mensen op straat. Daarna drong hij de school binnen langs een deur die blijkbaar niet gesloten was en schoot hij in het rond. In een klas heeft hij dan twee leerkrachten en 19 kinderen doodgeschoten. Toen de politie het gebouw bestormde, kwam het tot een schietpartij met de dader en die is daarop om 12.45 uur doodgeschoten. Inmiddels is ook de echtgenoot van een vermoorde lerares overleden aan een hartaanval.

Blijkbaar was de schutter goed voorbereid op een langdurig gevecht met de politie. Volgens de tv-zender CBS News zou hij 600 kogels bij zich gehad hebben, dat is ongeveer het dubbele van wat een Amerikaanse frontsoldaat doorgaans meedraagt. Hij zou ook gewapend zijn geweest met twee semi-automatische geweren van het type AR-15, een type wapen dat erg veel gebruikt wordt bij dat soort schietpartijen.

"Tot op de bodem onderzoeken"

Abbott had na de schietpartij voor opschudding gezorgd door te zeggen dat alles nog veel slechter had kunnen aflopen, omdat de politie had gedaan wat ze moest doen. Gisteren ging de Republikein er in eerste instantie niet verder op in, maar toen de pers vragen stelde, zei hij dat hij het volk woensdag toesprak op basis van informatie die hij van de autoriteiten had gekregen. Maar die info klopte dus niet. 

Bekijk hier fragmenten uit de verklaring van de gouverneur van Texas Greg Abbott en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Abbott verklaarde nog dat hij verwacht dat de autoriteiten er alles aan doen om "tot op de bodem uit te zoeken" wat er is gebeurd. Ook zei hij volgens CNN dat hij verwacht dat er nieuwe wetten gestemd zullen worden na het bloedbad, maar hij focuste daarbij op gezondheidszorg en niet op strengere wapenwetten.

Abbott zou normaal gezien aanwezig zijn op de jaarlijkse bijeenkomst van de wapenlobby NRA, die net dit weekend in Houston (Texas) samenkomt, maar daar paste hij uiteindelijk voor. Hij nam wel een videoboodschap op die getoond werd.

Meest gelezen