AFP or licensors

Trump op bijeenkomst Amerikaanse wapenlobby: "Geef burgers die de wet volgen wapens tegen het kwaad"

“Er zullen altijd zieke geesten bestaan die onschuldige mensen pijn willen doen, maar dat is geen reden om burgers die de wetten volgen te ontwapenen.” Dat zei de Amerikaanse ex-president Donald Trump op de jaarlijkse bijeenkomst van de wapenlobby in Texas, drie dagen nadat in diezelfde staat 19 kinderen en 2 leerkrachten zijn omgekomen na een schietpartij op een basisschool. 

De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de wapenlobby NRA in Texas opgeroepen om burgers te bewapenen in de strijd tegen het kwaad in de maatschappij. "Zelfs al zouden alle redelijke burgers hun wapens opgeven, criminelen zouden dat nooit doen", zo redeneerde hij. 

"Er zullen altijd zieke en demonische geesten zijn die onschuldige mensen willen pijn doen en het kwaad willen zien winnen van het goede." Dat kwaad is volgens Trump geen reden om burgers die de wetten volgen en die met wapens weten om te gaan, te ontwapenen. “Integendeel: het is net de reden om mensen wél te bewapenen.”

"Scholen beter beschermen"

Hij beschuldigde verder huidig president Joe Biden en de Democraten ervan "de tranen van de rouwende families" politiek te gebruiken om strengere wapenwetten door te voeren. Volgens de Republikeinen moet het aantal wapens niet verminderd worden, maar moeten mentale problemen beter worden aangepakt. Het moet bijvoorbeeld gemakkelijker worden om "gestoorde mensen" op te pakken, aldus Trump, die de dader van de schietpartij een "oncontroleerbare zot" noemde die "in de hel zal branden".

Bekijk hier de speech van ex-president Donald Trump op het NRA-congres en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Trump riep ook op om scholen beter te beschermen door sterke afsluitingen en metaaldetectoren, door leerkrachten te bewapenen en door bewapende bewakers te zetten in elke school. “In plaats van miljoenen dollars naar Oekraïne te sturen, zouden de VS er beter alles aan doen om onze thuis veilig te houden", voegde hij daar nog aan toe.

Hij verwees er niet naar in zijn speech, maar Trumps woorden werden enigszins kracht bijgezet door een recente gebeurtenis in de Amerikaanse staat West-Virginia. Daar wist afgelopen woensdag een vrouw een nieuwe schietpartij te verijdelen. Een 37-jarige man haalde een semi-automatisch wapen tevoorschijn op een verjaardagsfeestje waar zo’n 30 à 40 aanwezigen waren. De vrouwelijke feestganger schoot hem daarop neer. Hij overleed ter plekke.

Volgens de lokale politie zal er geen aanklacht tegen de vrouw worden ingediend. Ze was de legale eigenaar van het wapen en volgde de Amerikaanse wetgeving.

"Vreemd gestotter"

Ook Ted Cruz, senator van Texas, nam het woord tijdens de NRA-conventie. Volgens hem zou het verminderen van het aantal wapens leiden tot meer criminaliteit. "Veel meer alleenstaande moeders zouden worden aangevallen, verkracht of vermoord in de metro", zei hij. "Wat slechte mannen met wapens wel stopt, zijn goede mannen met wapens."

Aanvankelijk zou ook gouverneur van Texas Greg Abbott het congres bijwonen, maar hij haakte af. “Naar eigen zeggen omdat hij het te druk heeft met het onderzoek”, zegt correspondent Michiel Vos in “De ochtend”. “Trump en Cruz daarentegen gaven gewoonweg de speeches die we konden verwachten: ‘alles is de schuld van de linkse politici die dit soort tragedies aangrijpen als een politiek moment om onze wapens af te nemen’. En dat 72 uur na een, zelfs voor Amerikaanse begrippen, zeer tragische schietpartij.”

“Trump las met een vreemd gestotter de namen van de slachtoffers voor, maar ging vervolgens ouderwets achter het zogezegde ‘kwaad’ en het ‘mentale gezondheidsprobleem’ aan. Nooit is het wapen het probleem, altijd wordt de schuld bij een “gek” gelegd.”

Gelatenheid

Vos verwacht niet dat de schietpartij op de basisschool in Uvalde de doorslag zal geven om de wapenwetgeving te hervormen. "Het is de tweede keer in tien jaar tijd dat een basisschool overhoop wordt geschoten door een schutter die er zelf ooit op school zat. Onder president Obama gebeurde destijds niks, onder president Biden zal er waarschijnlijk evenmin iets gebeuren. Er heerst meer boosheid en verdriet dan ooit, maar tegelijkertijd is er ook een soort gelatenheid. Van "dit kan toch niet verder" ging het naar "er gebeurt waarschijnlijk toch niks"."

Beluister hier het volledige gesprek met correspondent Michiel Vos in "De ochtend":

AFP or licensors

Buiten het conventiecentrum kwamen enkele honderden mensen bijeen om te protesteren tegen de NRA. Ze hadden borden bij met "NRA doodt kinderen" en "bescherm kinderen, geen wapens", en droegen kruisen en foto's van de slachtoffers van de schietpartij zowat 450 kilometer verder.

In Houston werd hevig geprotesteerd tegen de Amerikaanse wapenlobby:

Videospeler inladen...

Meest gelezen